Nya Morgongåva
Verdandivägen, Fischers väg och delar av Rävsjövägen. I dag är det flera gator i Morgongåva som boende får sköta själva. Dessa vägar är så kallade enskilda vägar där boende via vägföreningar får bekosta gatorna om de går sönder samt ploga, skotta och sanda dem.
I den nya planen för hur Morgongåva ska utvecklas har kommunen pekat ut fyra nya bostadsområden där 440 nya bostäder kan byggas. I dessa områdena kan flera nya vägar komma att byggas.
Roland Back, ordförande för Morgongåva byalag, gläds över planerna. Men enligt honom finns det en oro att det kan bli oväntat dyrt för nya villaägare som vill flytta till orten – framför allt när nya vägar ska dras och sedan underhållas.
– Vi behöver därför nya kommunala villatomter. Vi har flera detaljplaner färdiga med privat byggbar mark. Men dessa tomter ska belastas med en asfalterad väg, sen för all framtid skottas och skötas om. Om det är privat hamnar den kostnaden på de boende via en vägförening.
Han upplever att den kommunala servicen generellt dragits tillbaka från orten de senaste åren trots e-handelsbolagens expandering.
Bland annat stängde biblioteket 2019. 2021 nekades Folkets hus kommunalt bidrag för att köpa tillbaka lokalerna och starta upp igen.
Han vill nu se en storsatsning där kommunen bygger nya bostäder och en mötesplats.
– I dag finns det ingen bra plats att vara på i centrum. Det behövs en stor samlingslokal här – ett kulturhus eller allaktivitetshus. En offentlig mötesplats där man kan läsa tidningen och bara kliva in. I dag har vi inte ens en toalett centralt.
Företagarprofilen Linda Allfjord håller med Roland Back. Hon är också med i byalaget och driver Candy store och Tiem städ på orten.
Hon tycker att det behövs fler hyresrätter så att fler unga kan flytta till Morgongåva. Hon fick själv fixa bostad till en av sina anställda, Michael Vestin, när han fick jobb hos henne. Han bor i dag i en etta på Skyttevägen där han trivs.
– Jag tycker att det är jättebra att det planeras nya bostäder. Men i dagsläget behövs mindre lägenheter som yngre kan hyra och har råd med. Jag tror det är många unga som vill flytta hit. Det är överlag billigare att bo i Morgongåva. Det hade varit perfekt läge för yngre att flytta hit just nu, säger Linda Allfjord.
Enligt Per Möller (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Heby, skötte kommunen tidigare de nämnda vägarna. De trodde att vägarna var kommunala men slutade ploga dem när detaljplaner visade att de var enskilda.
Han förstår oron över att husägare kan få betala för enskilda vägar framöver.
Marie Wilén (C) är kommunalråd i Heby. Hon menar att det redan finns en mötesplats i Morgongåva i form av fritidsgården Minken. Hon lyfter att det går att läsa tidningar och lämna in böcker där.
Trots att orten beräknas växa kommande år har kommunen inga planer på att öppna nytt bibliotek eller hjälpa Folkets hus.
Dock planerar kommunen via Hebygårdar att bygga nya bostäder vid Rävsjöbäcken i Morgongåva.
– Men med anledning av att statliga bidrag upphört och det skakiga omvärldsläget avvaktar man. Bostäderna måste ha en hyresnivå som hyresgästerna klarar av att betala, säger Marie Wilén.