Vargattacker och energikris – slakteriet i fara

Vargattacker som fått leverantör att stänga. Skenande dieselpriser. Nu kan höstens fyrdubblade elräkning bli spiken i kistan för slakteriet i Huddunge. "Det är fullständig katastrof", säger ägaren.

"Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". När är det inte längre lönsamt för oss att producera?", säger Lars-Henrik Säfström, ägare av Faringe kött och slakt i Huddunge.

"Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". När är det inte längre lönsamt för oss att producera?", säger Lars-Henrik Säfström, ägare av Faringe kött och slakt i Huddunge.

Foto: Adam Wrafter

Heby2022-09-28 21:00
undefined
"Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". När är det inte längre lönsamt för oss att producera?", säger Lars-Henrik Säfström, ägare av Faringe kött och slakt i Huddunge.

Det är ett pressat läge för många just nu. UNT har berättat om flera företag som har det tufft på grund av de ökade drivmedelspriserna samt den rådande elkrisen. Bland annat hotas Preem-macken i Skutskär av nedläggning.

Faringe slakteri i Huddunge är ett annat företag som har det rejält tufft.

2004 tog Lars-Henrik Säfström över slakteriet. Men i år befarar han att det kan bli det sista.

Dieselpriserna har nästan fördubblat leveranskostnaderna. I augusti fick bolaget en elräkning på cirka 136 000 kronor. En tredubbling jämfört med samma månad förra året. Fortsätter elpriserna att stiga är Lars-Henrik Säfström rädd att räkningen både kan fyr- och femdubblas kommande veckor.

– Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". När är det inte längre lönsamt för oss att producera? Vi vet inte exakt när det är. Men det är inte jättelångt bort, säger han.

undefined
Stämningen är dyster på slakteriet i Huddunge. Peter Wängemar, Per Haglund, Lars-Henrik Säfström, Alice Säfström och Andreas Wängemar är alla oroliga över de ökande diesel- och elpriserna och hur det faktiskt ska gå för slakteriet.

Slakteriet har en el-årsförbrukning på cirka 410 000 kilowatt. Den ligger fast främst på grund av kylrummen.

Enligt Säfström har slakteriet försökt sänka elkostnaderna bland annat genom att knoppa av sidoverksamheter. De har slutat att göra hundmat, som görs av djurrester. På så vis har de kunnat stänga av ett extra frysrum ute på gården.

– Det sparar oss 26 000 kronor i månaden.

De har även tittat på andra åtgärder för att sänka kostnaden. Solcellspaneler, till exempel.

– Problemet är att vi har för liten takyta. Det täcker bara 30 procent av vår förbrukning. Vi skulle i så fall behöva köpa en tomt intill och sätta upp fler där. Det är inte en rimlig investering.

undefined
Faringe kött och slakt har funnits sedan 1927. 2004 tog Lars-Henrik Säfström med kompanjoner över företaget. Slakteriet har i dag runt 20 anställda. De producerar nöt- och lammkött. Omkring 100 djur i veckan slaktas här på slakteriet.

Nya armaturer och ny LED-belysning är nästa steg. I stället för att säga upp personal tror Säfström på att växla upp produktionen och "maximera", som han säger, utrymmet i kylrummen. Det är dock en kortsiktig åtgärd.

– Om vi växlar upp produktionen med tio procent skulle vi kunna använda större del av kylrummet som ändå redan drar el och få in mer pengar snabbt.

undefined
"Vi har slutat med hundmat. Den var inte ekonomiskt bärande och då tog vi bort den", säger Lars-Henrik Säfström. Här visar han det extra frysrummet som slakteriet nu stängt av.

Det största hoppet står till ett förbättrat världsläge där gas- och bränslepriser sänks. Eller någon form av hjälp från regeringen.

Från regeringshåll har man från båda politiska sidor utlovat ett högkostnadsskydd för hushåll och företag. Men det är bråttom. Hjälpen behövs nu, kommande dagar och veckor, menar Lars-Henrik Säfström.

På frågan hur länge slakteriet faktiskt klarar sig utan hjälp svarar han:

– Två till tre månader, till ett kvartal, med de här priserna. Sen får vi överväga om vi ska lägga ned.

Om det inte vore nog hägrar andra problem på himlen för slakteriet.

undefined
Elkrisen slår hårt mot slakteriet. Men det är inte bara elen som är tuff att hantera. Även dieselpriserna har slagit hårt. Som att det inte vore nog har även en av företagets lammleverantörer nu valt att lägga ned – på grund av återupprepade vargattacker där får skadats och dödats.

Tidigare i år valde Lars Jansson utanför Tärnsjö att lägga ned sin lammuppfödning. Han förlorade under dubbla vargattacker åtta får under det gångna året. Totalt har cirka 90 får dödats runt om på olika gårdar i Heby kommun under 2021.

Lars Jansson var en av Faringe kötts större lammleverantörer.

Nu ser ännu en av slakteriets lokala lammproducenter ut att vara på väg att lägga ned, enligt Säfström. Han vill inte säga vilka de är. Men enligt honom kan det innebära att slakteriet på sikt måste sluta sälja lammkött.

– Regering och riksdag måste bestämma sig nu. Vill man ha en lokal marknad och svenska producenter på landsbygden eller vill man behöva importera allting? Det är dit vi är på väg om inte vargen minskas, säger Lars-Henrik Säfström.

Faringe kött och slakt

Slakteriet startades 1927 i Faringe som Schönbergs slakteri.

2004 tog nuvarande ägare Lars-Henrik Säfström, Peter Wängemar och Nicklas Forsgren över företaget. Mellan 2010 och 2017 var företaget en del av Lövstakött AB.

Företaget har i dag runt 20 anställda. De producerar både nöt- och lammkött. De slaktar veckovis omkring 100 djur.

Företaget omsatte 2021 nästan 90 miljoner kronor. Vinsten samma år var cirka 3,5 miljoner kronor.

Källa: Lars-Henrik Säfström, Faringekott.se och Bolagsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!