Det är ett pressat läge för många just nu. UNT har berättat om flera företag som har det tufft på grund av de ökade drivmedelspriserna samt den rådande elkrisen. Bland annat hotas Preem-macken i Skutskär av nedläggning.
Faringe slakteri i Huddunge är ett annat företag som har det rejält tufft.
2004 tog Lars-Henrik Säfström över slakteriet. Men i år befarar han att det kan bli det sista.
Dieselpriserna har nästan fördubblat leveranskostnaderna. I augusti fick bolaget en elräkning på cirka 136 000 kronor. En tredubbling jämfört med samma månad förra året. Fortsätter elpriserna att stiga är Lars-Henrik Säfström rädd att räkningen både kan fyr- och femdubblas kommande veckor.
– Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". När är det inte längre lönsamt för oss att producera? Vi vet inte exakt när det är. Men det är inte jättelångt bort, säger han.
Slakteriet har en el-årsförbrukning på cirka 410 000 kilowatt. Den ligger fast främst på grund av kylrummen.
Enligt Säfström har slakteriet försökt sänka elkostnaderna bland annat genom att knoppa av sidoverksamheter. De har slutat att göra hundmat, som görs av djurrester. På så vis har de kunnat stänga av ett extra frysrum ute på gården.
– Det sparar oss 26 000 kronor i månaden.
De har även tittat på andra åtgärder för att sänka kostnaden. Solcellspaneler, till exempel.
– Problemet är att vi har för liten takyta. Det täcker bara 30 procent av vår förbrukning. Vi skulle i så fall behöva köpa en tomt intill och sätta upp fler där. Det är inte en rimlig investering.
Nya armaturer och ny LED-belysning är nästa steg. I stället för att säga upp personal tror Säfström på att växla upp produktionen och "maximera", som han säger, utrymmet i kylrummen. Det är dock en kortsiktig åtgärd.
– Om vi växlar upp produktionen med tio procent skulle vi kunna använda större del av kylrummet som ändå redan drar el och få in mer pengar snabbt.
Det största hoppet står till ett förbättrat världsläge där gas- och bränslepriser sänks. Eller någon form av hjälp från regeringen.
Från regeringshåll har man från båda politiska sidor utlovat ett högkostnadsskydd för hushåll och företag. Men det är bråttom. Hjälpen behövs nu, kommande dagar och veckor, menar Lars-Henrik Säfström.
På frågan hur länge slakteriet faktiskt klarar sig utan hjälp svarar han:
– Två till tre månader, till ett kvartal, med de här priserna. Sen får vi överväga om vi ska lägga ned.
Om det inte vore nog hägrar andra problem på himlen för slakteriet.
Tidigare i år valde Lars Jansson utanför Tärnsjö att lägga ned sin lammuppfödning. Han förlorade under dubbla vargattacker åtta får under det gångna året. Totalt har cirka 90 får dödats runt om på olika gårdar i Heby kommun under 2021.
Lars Jansson var en av Faringe kötts större lammleverantörer.
Nu ser ännu en av slakteriets lokala lammproducenter ut att vara på väg att lägga ned, enligt Säfström. Han vill inte säga vilka de är. Men enligt honom kan det innebära att slakteriet på sikt måste sluta sälja lammkött.
– Regering och riksdag måste bestämma sig nu. Vill man ha en lokal marknad och svenska producenter på landsbygden eller vill man behöva importera allting? Det är dit vi är på väg om inte vargen minskas, säger Lars-Henrik Säfström.