Självmordsförsök hos unga – Heby värst drabbat i länet

Självmordssiffrorna i länet sticker ut när det gäller ungdomar mellan 15 och 19 år, enligt Region Uppsala. Och tonåringarna i Heby mår sämst.

Erik Klingenberg är Strateg inriktning suicidprevention på Region Uppsala.

Erik Klingenberg är Strateg inriktning suicidprevention på Region Uppsala.

Foto: Bilbo Göransson

Heby2020-09-15 11:59

– Det är klart att social distansering och många av de insatser vi gör för att covid inte ska sprida sig kan vara riskfaktorer för suicid. Som ensamhet, isolering, att uppleva oro eller att förlora en nära anhörig, säger Erik Klingenberg.

Han är strateg med inriktning mot suicidprevention på Region Uppsala.

– Ingen av oss vet hur effekten av corona kommer att bli. Just nu upplever vi att de människor som har problem med oro och ångest sedan tidigare får det ännu jobbigare i denna ångestladdade tid, säger Erik Klingenberg.

I länet tar i genomsnitt 52 personer sitt liv varje år. Självmordsförsöken är generellt tio gånger fler än antalet självmord, och för varje självmordsförsök finns runt tio gånger fler personer med självmordstankar, berättar Erik Klingenberg.

– Tar man sedan det gånger i snitt sex till åtta anhöriga, så förstår man att det här påverkar tusentals människor i länet årligen, säger han.

Regionen och kommunerna i länet försöker nu bredda kunskapen om hur man kan söka vård och hjälp i tid från både närstående och från samhället. Det är något som UNT skrivit om tidigare.

Den största enskilda riskfaktorn för självmord är ett tidigare genomfört självmordsförsök. UNT har tagit del av Region Uppsalas enkät Liv och Hälsa Ung från 2019. Där svarar mer än var tionde ungdom i årskurs 2 i gymnasiet att de någon gång försökt ta sitt liv, vilket UNT rapporterat om tidigare. I Uppsala är siffrorna lägst, runt 11 procent. I Heby däremot, uppgav nästan var fjärde flicka i andra året på gymnasiet att de försökt ta sitt liv – 24 procent. Men statistiken kan sticka ut på grund av att få svarade, exempelvis deltog endast 25 flickor i årskurs 2 i Heby.

– Det vi kan säga med säkerhet är att psykisk ohälsa är ett problem i flera kommuner bland gymnasieelever, och behöver uppmärksammas, säger Erik Klingenberg.

Att landsbygdskommuner som Heby sticker ut negativt är dock återkommande. Folkhälsomyndigheten har synliggjort flera socioekonomiska faktorer bakom detta, som arbetslöshet och andelen kommuninvånare utan högskoleutbildning.

– I kommuner med högre arbetslöshet och lägre generell utbildningsnivå är oron för det framtida vuxenlivet större bland unga, och då ökar också risken för självmord, tyvärr, säger Erik Klingenberg.

Kvinnor är överrepresenterade när det gäller självmordsförsök. Men två tredjedelar av de som dör av avsiktligt, självförvållat våld är män, enligt Dödsorsaksregistret.

– Den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år är självmord, säger Erik Klingenberg.

En bidragande orsak är att män inte lärt sig att prata om sina känslor i lika stor utsträckning som kvinnor, vilket gör att de har mindre verktyg för att bearbeta negativa tankar, berättar han. Dessutom har män ofta ett mindre nätverk runtom sig, som skulle kunna se varningssignaler i tid.

– Ett mindre nätverk innebär också att om en vän eller närstående försvinner ur nätverket så har det en mycket större inverkan än om man har flera, säger Erik Klingenberg.

Ungdomar är en riskgrupp i hela landet. Och i länet är självmordsstatistiken högre än riksgenomsnittet, enligt Region Uppsala. För tio år sedan låg suicidtalen för 15–19-åriga pojkar på jämförbara siffror, strax under 10 självmord per 100 000 invånare i såväl riket som Uppsala län. 2018 inträffade mer än fyra gånger så många fullbordade självmord per capita i Uppsala län jämfört med riket.

Liv och Hälsa Ung 2019

I undersökningen Liv och Hälsa Ung deltar elever i årskurs 7, 9 och årskurs 2 på gymnasiet genom att svara på enkätfrågor om sina vanor och livsvillkor. Undersökningen genomförs av Region Uppsala i samverkan med länets samtliga kommuner. Undersökningen har genomförts vartannat år sedan år 2005.

2019 var första gången då frågor om självmordsförsök var med i frågeunderlaget. Frågorna om självmord var inte med i enkäten till årskurs 7 i grundskolan.

Våren 2021 kommer nästa enkät.

Källa: Region Uppsala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!