Hur rör sig vattnet i kommunens alla vattendrag och vilka åtgärder behövs för att minska risken för översvämningar? Det är frågor som Heby kommun ska söka svar på när arbetet med att ta fram en plan för att hantera skyfall och höga flöden – på både kort och lång sikt – nu inletts.
Det är ett digert arbete som väntar. Det är gott om åar och sjöar i kommunen. I flera av tätorterna rinner åar i de centrala delarna och ute på landsbygden kommer flera fastighetsägare involveras för att förhindra framtida skador på grund av klimatförändringarna.
– Det kommer att krävas samarbete med flera inblandade – både andra fastighetsägare och andra myndigheter – för att vi ska klara det här, säger Madelene Rendlert, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Med de svåra översvämningarna i början av september förra året i färskt minne pågår nu bland annat insamling och sammanställningar av material. SMHI, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelsen har också involverats i arbetet. Länsstyrelsen har nu bland annat tagit fram en skyfallskartering över Heby kommuns tätorter, som visar vilka områden som ligger i riskzonen vid extrema regn. Den kartläggningen vill nu Heby komplettera med en översvämningskartering.
– Vi vill veta vilka områden som är i riskzonen även vid höga flöden och ihållande nederbörd. På så sätt kan vi ligga steget före och genomföra förebyggande åtgärder, säger Madelene Rendlert.
Arbetet kommer att utmynna i konkreta förslag. Det kan bland annat handla om att anlägga dagvattendammar, fördröjningsmagasin, en översyn av befintliga dammar i kommunen och rensning av vattendrag. Det är åtgärder som både kan vara dyra och komplicerade att genomföra. Att reda ut ansvarsförhållanden när det gäller kommunens åar, sjöar, diken och dammar där många markägare är inblandade blir en utmaning. Satsningar som kan kosta mycket pengar.
– Det är mycket pengar för en liten kommun, men vi ska försöka hitta hjälp med finansieringen, säger Åsa Nylander som är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.
En åtgärd som redan är genomförd är säkringen av reningsverket i Heby samhälle. I samband med skyfallen förra året översvämmades anläggningen, vilket fick till följd att orenat vatten under flera dagar släpptes ut i Örsundaån. Nu har reningsverket vallats in mot ån, pumpar och en digital mätare som håller koll på vattennivån i ån har köpts in.
Ett annat projekt som redan startats gäller anläggandet av våtmark vid sjön Tämnaren.
– Det startades av andra miljöskäl, men vi ser att en våtmark där kan ha effekter även när det gäller att minska översvämningsrisker, säger Åsa Nylander.
Ett annat exempel är planerna på en reglering av Vansjön och Nordsjön, nordost om Heby. Där har Vansjö Nordsjö Vattenvårdsförening i många år arbetat för att få till en regleringsdamm vid utloppet i Vansjöns södra ände och på så sätt få en mer naturlig variation av vattennivåerna i sjöarna och därmed friskare vatten. Även där innebar översvämningen att idén fick förnyad aktualitet och Heby kommun deltar nu i projektet tillsammans med föreningen.
Fjolårets översvämningar blev en ögonöppnare för kommunen.
– Vi hade inte startat det här omfattande arbetet med samma fokus som nu om vi inte drabbats så hårt. Men det är nya tider nu. Alla berörda fastighetsägare behöver prioritera arbete och inte minst samarbete med andra fastighetsägare utifrån risk för översvämningar, säger Åsa Nylander.