Nya Morgongåva
Nätapoteket Apotea har länge velat bli självförsörjande på el. Något som lagret i Morgongåva också var innan fler robotar köptes in och stora delar av lagret automatiserades.
Nu gör e-jätten nästa gröna storsatsning och bygger ut sin rekordstora solcellsanläggning på taket – med ytterligare 1 936 solceller. En anläggning som häromåret besöktes och hyllades av Kungen.
Enligt Erika Svensson, hållbarhets- och kvalitetschef på Apotea, är det helt rätt läge för detta trots det ekonomiskt bistra omvärldsläget.
– Det här är en långsiktig investering som minskar både logistikkostnader och klimatsutsläpp på sikt. Vi tror att det kommer löna sig även om det är en stor utgift här och nu. Men ibland får det kosta eftersom det är enda vägen framåt.
2018 byggdes den första etappen av anläggningen. Då restes totalt 5 560 paneler. Nu ökar siffran till hela 7 496.
Totalt kostar utbyggnaden runt fem miljoner kronor. Den totala kostnaden för hela anläggningen är cirka 18 miljoner kronor.
Anläggningen kommer att ha totalt 2 300 installerad kilowatt. På ett år motsvarar det strax över två miljoner kilowattimmar. Det kan jämföras med över 103 villors hela årsförbrukning.
Som UNT berättat har Apotea tidigare investerat stort i ellastbilar. I dag har bolaget tre eldrivna lastbilar som kör mellan Morgongåva och packterminalen i Rosersberg i Sigtuna. Dessa har gjort att Apotea kan spara runt 4 000 ton koldioxid på tre år.
Nu, med den nya solcellsanläggningen, kommer Apotea att bli helt självförsörjande på el, menar Erika Svensson. Men trots det kommer bolaget ändå fortsatt behöva "köpa el" till sina ellastbilar – då de inte går att ladda via lagerbyggnaden.
– Det här är en väl värd investering. Men våra ellastbilar laddas via externa laddstolpar. Men hela vårt övriga logistikcenter kommer att bli självförsörjande, säger hon.
Förra fredagen påbörjades installationen av solcellsutbyggnaden – med hjälp av helikopter.
Enligt Karin Dschulnigg Ekh, projektledare på företaget Solkompaniet som sålt solcellerna, hänger nu mycket på vädret om allt ska bli klart i tid.
– Vi räknar med att anläggningen är driftsatt i slutet av april. Men det förutsätter att det inte blir värsta snöstormen kommande veckor. Snö och dåligt väder innebär en stor säkerhetsrisk. Då kan vi inte släppa ut våra montörer på taket.