Flög 7 945 kilometer – vann pris för fisk

För första gången på tre år kan fiskfantasten Kristofer Pettersson åka till Japan. Direkt vann en av hans fiskar pris. "Otrolig känsla", säger han.

"Det är så otroligt att det inte går att förklara hur häftigt det är att vara tillbaka", säger Hebybon Kristofer Pettersson som just nu är i Japan för att titta på och köpa nya koi-fiskar.

"Det är så otroligt att det inte går att förklara hur häftigt det är att vara tillbaka", säger Hebybon Kristofer Pettersson som just nu är i Japan för att titta på och köpa nya koi-fiskar.

Foto: Malin Jansson

Heby2023-02-02 21:00

Kristofer Pettersson i Heby är en av landets få säljare av den japanska fisksorten koikarpar.

Från sin gård i Översävne säljer han fiskar till hela Sverige – som han köper in från Japan. Men de senaste åren har pandemin satt stora käppar i hjulet för Hebybon. Inte sedan 2020 har han kunnat resa till Japan för att själv titta på och köpa nya fiskar.

Men efter tre års väntan är han tillbaka. Kristofer Pettersson hann knappt landa innan en av hans fiskar vann pris.

– Det är så otroligt att det inte går att förklara hur häftigt det är att vara tillbaka, när man är så insnöad på det här som jag är. Det är en otrolig känsla. Sen är det så klart jättestort att få vinna.

undefined
Här är Kristofer Petterssons goshiki-koikarp som vann pris. Den vann tredjepris i sin kategori. Den bedömdes bland annat på längd och kroppsform liksom på en utställning, förklarar Hebybon.

Det var på den årliga koikarpmässan "All Japan koi show" i Tokyo, som besöks av flera tusen besökare per år, som Kristofer Pettersson vann. Fisken, som är en så kallad goshiki-karp, vann tredje pris i sin klass. Runt 20 domare röstade på hans fisk.

Även om priset "endast" bestod av en etikett är äran i vinsten i sig viktigast, menar han.

– Den betyder jättemycket och det är mycket prestige i det här bland odlare här. Den här mässan är ju en av de största i världen. Med det sagt är det väldigt kul att Sävne koi i Heby har bland de bästa koikarparna i världen. Att ha en koi som blir utsedd som en av de bästa av de här kunniga människorna känns jättekul.

undefined
För första gången på tre år kunde Kristofer Pettersson återigen besöka Japan och den stora karpmässan i Tokyo. "Jag har ju fått beställa och sköta allt hemifrån under pandemin. Så för mig som är helt insnöad på det här är det helt otroligt att få vara tillbaka igen", säger han.

Enligt Kristofer Pettersson vann dock en av hans andra fiskar första pris förra året i sin grupp. Men då kunde han inte vara på plats. Vilket så klart är halva nöjet, enligt Kristofer Pettersson.

Nu blir han kvar i Japan fram till början på nästa vecka. Under tiden kommer han att besöka fler odlare i bergen i Niigata-området.

undefined
Här är ett par fiskar till i ett provkar så att de som vill köpa fiskarna kan ta sig en närmare titt på dem.

Han vill inte säga hur mycket han kommer att lägga på nya fiskar. Men han säger att det rör sig om några hundra tusen kronor. En siffra det brukar landa på årligen, uppger han.

undefined
Koi-fiskar härstammar från Japan. De odlas på flera ställen i landet. Men framför allt, och huvudstället för koi-odlingen, är Niigata-området i centrala Japan.

Han vet dock heller inte exakt hur många nya fiskar han kommer att köpa. Men just nu på denna resa, och när UNT ringer, är det specifikt två sorters fiskar som verkar vara extra sällsynta som han letar efter.

– De fiskar jag letar efter är en asagi, en fisk med gråblå rygg, vitt huvud och orange på magen. Sen även en tancho showa, en vit och svart fisk med röd prick i pannan, ungefär som japanska flaggan. Den sista är väldigt svår att hitta.

undefined
Mässan "All Japan koi show" anordnas årligen. Mässan hålls i Tokyo och lockar årligen tusentals besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!