I Översävne norr om Heby går Kristofer Pettersson och drömmer om Japan. Senaste resan dit, i februari 2020, gick till Niigataområdet, som är känt för sina odlingar av fisken koikarp. Då var Kristofer där för att handplocka hundratals fiskar till sina dammar hemma i Översävne.
– Det är sju, åtta dagar av att konstant kolla på fisk. Man åker runt tillsammans med en agent och besöker ungefär 70 odlare totalt. Det är jättehäftigt, säger han.
När UNT träffar honom i hemmet, där även hans företag Sävne Koi och Trädgård ligger, har det gått två år då han inte kunnat åka till Japan på grund av pandemin. Inköpen har i stället gjorts med hjälp av internet och precis som tidigare år har han kunnat ta hem 800–1 000 fiskar på våren. Förutom koikarpar säljer Kristofer Pettersson allt som behövs för att bygga och underhålla en damm och i dag har han kunder från hela Sverige.
Men historien börjar inte där. Redan när han var tio år anlade han sin första damm. Intresset utvecklades ännu mer när han såg koikarpar i en zoobutik i Sala.
– Jag blev alldeles tagen av alla färger som fanns och att ingen koi är exakt den andra lik. Vatten och trädgård har alltid fascinerat mig och det finns bilder på mig som bebis när jag kryper och ska fram till mina föräldrars damm.
2010 byggde han en 34 gånger åtta meter stor damm i trädgården och året därpå startade han sitt företag. Från början var planen att köpa små fiskar från Japan och få dem att växa, men snart bestämde han sig för att ta hem alla storlekar.
De första åren drev Kristofer företaget på kvällar och helger, samtidigt som han jobbade med anläggningsarbete på veckodagarna. Efter att han byggt en butik i trädgården vintern 2016/2017 har verksamheten fått större skjuts och de senaste två åren har han kunnat försörja sig på företaget under sommarhalvåret.
– Trädgård över lag har blivit ett större intresse för många, även intresset för dyrare fiskar har ökat. Det finns bättre information nu än tidigare, vilket har gjort att folk lärt sig mer.
Koikarpar har odlats i Japan i cirka 200 år och sedan början på 1900-talet har de transporterats över världen. Det finns runt 100 varianter med olika färgteckningar och de kan kosta från någon hundralapp upp till flera miljoner. Den dyraste som någonsin sålts ska ha kostat 1,8 miljoner dollar.
– Det är framför allt lystern på fisken och kvaliteten på färgerna som avgör hur mycket de kostar. Vi som handlar med koi i Sverige tar inte hem så dyra fiskar, det finns inte kundunderlag för det, säger Kristofer Pettersson.
Koikarp är en kallvattenfisk som trivs i det svenska klimatet, och i de allra flesta fall klarar den att övervintra utomhus.
– Så länge man har en lite större damm går det oftast bra, men det är fler och fler som tar in fiskarna på vintern och förvarar dem i innedammar. För många blir koikarpen som ett husdjur och man vill både vara säker på att den klarar sig och kunna njuta av den även på vintern.
Till våren hoppas Kristofer kunna åka till Japan igen, och i framtiden vill han utveckla verksamheten med en större butik och fler dammar.
– En stor vision är att ha en visningsträdgård med olika typer av trädgårds- och koidammar. Det vore fantastiskt att kunna livnära sig på det här året runt, säger han.