Deras hus sjunker – nu måste de flytta sin kräftodling

Deras hus sjunker och de har betalat mångmiljonbelopp efter skogsjättens miss. Nu, efter en 15 år lång tvist med Mellanskog, drar sig familjen ur – och de tvingas flytta sin kräftodling.

"Vi kan inte lägga mer pengar på det här ärendet", säger Bo Andersson här med hustrun Ann-Charlotte. De har legat i tvist med skogsjätten Mellanskog i 15 år. Men nu har kostnaderna blivit för stora och de har valt att dra sig ur tvisten.

"Vi kan inte lägga mer pengar på det här ärendet", säger Bo Andersson här med hustrun Ann-Charlotte. De har legat i tvist med skogsjätten Mellanskog i 15 år. Men nu har kostnaderna blivit för stora och de har valt att dra sig ur tvisten.

Foto: Julia Koch

Heby2022-11-19 05:00

– Vårt hus står på lättlera. Den har torkat ut vilket gör att huset rör på sig. Vissa dörrar och fönster går inte längre att öppna. Väggar har spruckit. Även murstocken har börjat röra på sig, säger Bo Andersson.

Han och hustrun Ann-Charlotte Almblad flyttade till Norrgården i Heby i slutet på 80-talet. Här startade de sin i dag välkända kräftodling. Men i snart 15 år har familjen legat i rättstvist med skogsjätten Mellanskog. Något som UNT har berättat om flera gånger.

undefined
"Vi kan inte lägga mer pengar på det här ärendet", säger Bo Andersson här med hustrun Ann-Charlotte. De har legat i tvist med skogsjätten Mellanskog i 15 år. Men nu har kostnaderna blivit för stora och de har valt att dra sig ur tvisten.

2019 valde de att stämma föreningen. De ansåg att Mellanskogs torvutdikning på intilliggande Sävnemossen skapat en grundvattensänkning som både fått deras hus att sjunka och skadat deras kräftodling.

Trots att de lyckades bevisa detta i domstolen förlorade familjen målet på grund av att preskriptionstiden gått ut.

undefined
Norrgården, där Ann-Charlotte och Bo bor, sjunker sakta. För 15 år sedan upptäckte paret den första skadan på huset när en torvtäktslastbil körde förbi på gården. Enligt paret sprack då husgrunden.

Paret överklagade till hovrätten. Men då den första rättegången, flytt av kräftodling och lagning av huset hittills har kostat familjen nära sju miljoner kronor, har de nu dragit sig ur.

– Det är helt orimligt att det ska ligga på oss privatpersoner att driva den här typen av process själva. Men som tur var har vi haft Gösta som är geolog och vår vän till hjälp. Utan honom hade vi aldrig kommit så här långt, säger Ann-Charlotte Almblad.

undefined
"Det har varit Davids kamp mot Goliat. Fast vi hade rätt i sak lämnas Mellanskog utan ansvar som vi ser det", säger Bo Andersson.

Paret vet inte vad de hade kunnat göra annorlunda. De anlitade två advokater. Tog hjälp av geologerna Gösta Persson och Harald Agrell som via markundersökningar bevisade samband mellan Mellanskogs utdikning och grundvattensänkningen.

Men domstolen menade att skadan hade sin start i början på 90-talet när de första brunnarna sinade på gården. Eftersom skadan inte visade sig förrän 2008, när husets grund sprack och paret då kontaktade Mellanskog, dömde rätten alltså den som preskriberad.

undefined
Familjen Almblad/Andersson har fått skador i miljonklassen på sin gård. Bland annat har lister gått sönder, tegel har spruckit och husets murstock har rört på sig. Den gamla vedspisen i köket har också börjat spricka.

Nu måste familjen flytta hela sin kräftodling från gården.

Men enligt Gösta Persson kan det gå att återställa grundvattennivån. Då skulle odlingen kunna vara kvar.

undefined
"Det har strömmat ut grundvatten ur de utläckningspunkter som gjorts och leran har då torkat ut och komprimerats. Det gör att marken sjunker. Den kommer fortsätta att göra det ett tag till", säger geologen Gösta Persson.

— Om man kunde täta alla utläckningspunkter kan man återställa grundvattennivån och få marken att sluta röra sig. Men det är svårt, om inte närmast omöjligt. Det bästa vore om man skulle dämma över torven och göra den till en sjö igen, då skulle man få en viss höjning av grundvattennivån.

Marie Wickberg är hållbarhetschef på Mellanskog. De äger rätten att bryta torv. Enligt henne har även Mellanskog dragit tillbaka sin överklagan. Hon anser att det var bra att saken prövades.

undefined
Geologen Gösta Persson och hans tidigare nu bortgångne geologkollega, Harald Agrell, har hjälpt familjen bevisa att Mellanskogs utdikning har orsakat en grundvattensänkning som i sin tur skadat familjens gård. De båda geologerna arbetade tidigare vid SGU, Sveriges Geologiska Undersökning.

Trots att rätten har dömt Mellanskog som skyldiga för skadorna på Ann-Charlottes och Bos hus och kräftodling, samt att även länsstyrelsen kritiserat utdikningen anser Marie Wickberg inte att de har någon skyldighet att åtgärda dikena.

undefined
Efter mer 20 år måste familjen flytta sin välkända kräftodling. Grundvattensänkningen har bland annat gjort att vattennivån sjunkit i kräftdammarna.

– Så ser inte vår tolkning ut. Vi går efter vad domstolen slagit fast i domen och vi har inte ålagts att göra några åtgärder. Vi vill inte spekulera i något annat utfall. Det är heller inte vi som bedriver verksamhet på platsen i dag.

undefined
"Den här koncessionen, alltså rätten att bryta torv, är något vi ämnar fasa ut. Den tillhör inte vår kärnverksamhet och är något vi kommer att lämna bakom oss", säger Marie Wickberg, hållbarhetschef på Mellanskog.

Finns det ändå inte anledning att åtgärda detta?

– För oss är det inte aktuellt att göra några åtgärder. Från vår sida är detta ärende avslutat i och med domslutet. Det har varit en lång och slitsam process för båda parter. Men den här rätten är något vi ämnar fasa ut. För oss är det här inget vi ämnar återvända till.

Enligt Marie Wickberg kommer Mellanskog att lämna mossen de kommande åren.

Entreprenören Neova, som i dag bryter torven, ska ta över rätten för fortsatt brytning.

Det har hänt – tvisten

80-talet: Mellanskogs rätt att bryta torv på Sävnemossen börjar. Utdikning görs.

90-talet: De första brunnarna sinar på Norrgården.

2008: Den första skadan visar sig, enligt Ann-Charlotte och Bo, när grunden spricker på deras hus när en torvlastbil kör förbi. De kontaktar Mellanskog.

2019: Familjen stämmer Mellanskog.

2020: Mark- och miljödomstolen ger Mellanskog rätt. Ann-Charlotte och Bo överklagar till hovrätten.

2022: Paret drar tillbaka överklagan. Mellanskog likaså. Målet anses avgjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!