Bolag stäms för vattensänkning

Han anser sig ha fått skador i miljonklassen på sina fastigheter på grund av sänkt grundvattennivå orsakat av utdikningar. Nu ska Bo Andersson, Norrgården i Heby, dra Mellanskog till domstol.

Skador. Sättningsskadorna har orsakat bland annat sprickor i murstocken och sneda golv, dörrposter och fönsterkarmar i boningshuset i Norrgården.

Skador. Sättningsskadorna har orsakat bland annat sprickor i murstocken och sneda golv, dörrposter och fönsterkarmar i boningshuset i Norrgården.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-09-15 09:00

Bo Andersson från Norrgården i Heby har under flera år riktat skadeståndsanspråk på skogsbolaget Mellanskog. Bakgrunden är utdikningen av intilliggande Sävnemossen som Mellanskog äger bearbetningskoncessionen till. Bo Andersson menar att utdikningen orsakat en dramatisk grundvattensänkning som i sin tur gett omfattande sättningsskador på hans gårdsfastigheter och även gjort att brunnarna på gården sinat. Problemen började redan för ett 20-tal år sedan, berättar Bo Andersson.

– Våra brunnar började sina, samtidigt som vi upptäckte smygande sättningar i boningshuset, tröga dörrar och svårt att öppna vissa fönster, men då förstod vi inte sambandet med utdikningarna, förklarar han.

En sen kväll 2008 small det till i huset när en tungt lastad torvbil körde förbi.

– Grundplattan sprack på flera ställen och efter det började det uppkomma sprickor i huset, liksom i samtliga åtta fastigheter på gården, problem som bara har fortsatt, berättar Bo Andersson vars kräftodlingar också drabbats genom den sänkta grundvattennivån.

Stöd för teorin att det är utdikningarna av torvtäkten på Sävnemossen som orsakat problemen har han fått bland annat från SGU samt från geologerna Gösta Persson och Harald Agrell som undersökt förhållandena i de utdikade områdena.

– Vi har gjort en grundlig genomgång av markområdet och ser ett klart samband mellan utdikningarna och de problem som Bo Andersson drabbats av, förklarar Gösta Persson och fortsätter:

– Markförhållandena är sådana att den sänkta grundvattennivån på sikt gjort att marken sjunkit, en process som pågått under ganska många år, säger han.

Även länsstyrelsen bedömer att täktverksamheten har förorsakat utläckage av grundvatten av sådan omfattning att det blivit "en olägenhet av betydelse". Länsstyrelsen konstaterar också att Mellanskog saknar vattendom för uttag av grundvatten och har beslutat att ett kontrollprogram ska upprättas för att följa resultatet av de tätningsåtgärder som exploatören har ålagts att göra.

Staffan Thor, ansvarig hos Mellanskog, håller inte med om att problemen Bo Andersson råkat ut för nödvändigtvis beror på verksamheten vid torvtäkten.

– Det finns andra expertutlåtanden som framhåller andra tänkbara orsaker, exempelvis dåligt grundarbete eller att fastigheter av den här typen helt enkelt kan drabbas av sättningar, säger han och fortsätter:

– När det gäller påståendet att vi inte har vattendom så är det så att det inte behövs. Vi har ett täcktillstånd som innebär att torvmarken får avvattnas för att möjliggöra brytningen. I och med det tillståndet så följer vi också tillsynsmyndighetens villkor med kontrollprogram. Vi håller dessutom på att utarbeta ytterligare ett kontrollprogram för att se om det finns en påverkan på grundvattnet.

Efter nio års tvistande har Bo Andersson bestämt sig för att dra ärendet till civilrättslig domstol.

– Oavsett utgången tycker jag det är viktigt att pröva ärendet, om inte annat för att undvika liknande fall i framtiden, säger Bo Andersson.

Även Staffan Thor välkomnar en rättslig prövning.

– Vi kan inte betala ut skadestånd när vi inte vet orsakerna, så det är rätt att få det här prövat i en domstol, säger han.

Det ska tilläggas att Mellanskog äger rätten till utvinning av torv på Sävnemossen, vilket pågått sedan 1980-talet, medan bioenergibolaget Neova utför själva brytningen och saluför torven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!