Mamma och dotter startar bondgård – ägg, höns och chili

Mamma är doktor i neurovetenskap och dottern har precis börjat gymnasiet. Nu öppnar de bondgård med allt från egna ägg till odling av tomater, squash och – chili. "Det här är vår dröm", säger Titti Ekegren.

"Jag har alltid haft ett stort odlingsintresse. Men det är inte förrän nu när vi flyttat hit till den här gården som jag kan göra något mer av det", säger doktorn i neurovetenskap, Titti Ekegren. Hon jobbar i dag som projektkoordinator på Scilifelab på Uppsala universitet. Här står hon med dottern Alva Ekegren.

"Jag har alltid haft ett stort odlingsintresse. Men det är inte förrän nu när vi flyttat hit till den här gården som jag kan göra något mer av det", säger doktorn i neurovetenskap, Titti Ekegren. Hon jobbar i dag som projektkoordinator på Scilifelab på Uppsala universitet. Här står hon med dottern Alva Ekegren.

Foto: Anna Bredberg

Heby2023-02-22 17:00

I tio års tid har Titti Ekegren studerat neurovetenskap. Det fält hon 2004 disputerade i.

Men en tidigare forskarkarriär med flera vetenskapliga artiklar, och ett fortsatt brinnande intresse för att knäcka nervsjukdomen ALS, räcker inte riktigt till för Titti.

undefined
"Varför leva sin dröm om tio år när man kan leva den nu?" säger 17-åriga Alva Ekegren som svar på frågan varför hon och mamma Titti väljer att öppna gårdsbutik just nu trots att 17-åringen fortfarande går i skolan.

Nu har hon och familjen köpt en gård i Ettingbo utanför Östervåla. Här växer nu deras bondgård fram. I vår öppnar Tittis och 17-åriga dottern Alva Ekegrens gårdsbutik.

– Här inne ska vi ha butiken. Vi kommer att sälja ägg men också egenodlad aubergine, squash och andra grönsaker. Uppe på övervåningen kommer vi att ha blommor, grönsaker och chili. Så det kommer att lukta jättegott här inne, säger Alva och öppnar den stora träporten mitt på ladugården.

undefined
Alva stannar till för att visa hur portalen ska formera sig. Strax nedanför portalen gror hennes "tre systrar"-plantering med majs, bönor och squash.

När UNT besöker gården är det fortfarande vårvinter. Gårdsplanen är frusen. Men det går att se familjens planer.

Trots att Alva bara går första året på naturbrukslinjen i Jälla flödar odlingstipsen. Hon visar sin "tre systrar"-plantering intill fårhagen.

undefined
"Vi har fått mycket bra kunskap om hur man ska göra och tänka både vid hantering av djur och när vi odlar. Men vi har också lärt oss mycket om bland annat hur dåligt det kan vara på exempelvis större hönsgårdar och andra storskaliga djuruppfödare", säger Alva Ekegren. Hon går i dag på naturbrukslinjen på Jällagymnasiet.

– Här blir det popcornmajs, squash och bönor. Bredvid ska vi ha en portal med klättrande ärt- och bönväxter. Under täcket där borta har vi 50 jordgubbsplantor.

undefined
"Jag har alltid fascinerats av stark mat och särskilt chili. Men bara för att man har chili i maten innebär det ju inte att maten blir superstark, utan den kan ha flera olika egenskaper", säger Michael Ekegren.

Tidigare bodde familjen i radhus i Danmark utanför Uppsala. Men när make och pappa Michael Ekegrens chiliväxter krävde alltmer plats var det nog.

Med egna grönsaker, om något år eget kött, är tanken att familjen ska bli mer självförsörjande – samtidigt som de odlar för butiken.

– Vi kommer att ge recepttips till de som handlar här. Kanske hur man gör en chiligryta. Eller varför inte squash-muffins, säger Alva.

undefined
Här ligger hönan Måne och värper. Hon ruvar inte bara sina egna ägg utan även flera av de andra hönornas. Familjen har i dag 14 hönor och tre tuppar. De ska bli strax under 50 inom en snar framtid.

Redan i dag finns ett etablerat företag på gården: Alien chili. I företaget odlar och korsar Michael egna chilifrukter och gör chili-marmelader och sambal.

2022 omsatte han cirka 125 000 kronor. Det var första året han kunde ta ut egen lön.

undefined
Enligt Alva Ekegren är hampa-ströet både miljövänligt och ekonomiskt. Ströet suger bland annat upp hönsens avföring och i den process där avföringen förbränns värms också golvet i hönshuset upp.

Att han och familjen åter ska husera under samma tak i butiken ser han inte som ett problem. För Titti och Alva kan draghjälpen vara precis vad de behöver för att deras dröm ska gå i uppfyllelse: Att gårdsbutiken går runt – och att de kan lägga ännu mer tid på gården.

– Jag älskar mitt jobb. Men jag har så länge velat göra något av det här odlingsintresset. Det är inte förrän nu när vi har flyttat hit som jag kan det. Att vi sen får göra det tillsammans är jättekul och något vi alla har längtat efter, säger Titti.

undefined
Här syns Alva Ekegrens planering av grödor, grönsaker och olika växter. I hennes planering syns det i detalj hur de olika växterna är disponerade på gården.
undefined
Utöver chili och bönor och squash odlar familjen Ekegren även tomater och ärtor. Här ett par ärtskott som just nu står och gror i gamla återanvända plastbyttor från mataffären.
undefined
I vår när gårdsbutiken öppnade är tanken att äggen ska fortsätta gå åt som smör. "Jag sitter redan i dag med kylväskan på bussen på väg med ägg till kollegorna på jobbet", säger Titti Ekegren och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!