Michael Ekegren har alltid älskat stark mat. När han var i tioårsåldern fick han smaka sin första chili.
– Jag trodde att jag skulle dö. Det var en liten spansk peppar som någon stuckit till mig, och jag åt den. Jag hade sån panik, det var fruktansvärt. Men chili gör att man blir uppiggad och upplivad. Den frisätter massor av endorfiner i kroppen, säger han.
Först 2013 odlade han sin första chiliplanta trots att han alltid har älskat att odla. Året därpå hade han sått sin första chilikorsning, om än ofrivilligt.
– Då hette den Trinidad moruga red scorpion, men när jag satte den året efter så var det något helt annat. Då visste jag att mamman var röd men den här frukten blev helt annorlunda och orange. Där skapades Orange alien, vilket är min första sort, säger han.
För två månader sedan startade han upp sitt företag Alien chili, som han tidigare bara drivit på hobbynivå. På gården har han två växthus fyllda med chili från golv till tak. I det ena huset finns 20 olika sorter som är helt unika för Uppsala, berättar han. Namnet på företaget är även det en korsning.
– I köket hänger det en klocka som jag och min fru fick för 25 år sedan i bröllopspresent. Så jag kopplade ihop fader okänd, alltså alien från klockan. Då föddes Alien chili.
En del av verksamheten finns på Facebook. I en grupp har han sedan fyra år tillbaka samlat människor som har samma intressen som honom. Där kan medlemmarna dela med sig av tips för att odla Alien chili, recept eller posta videos när de provar de olika sortera.
– Jag försöker att hålla det på en låg nivå i community. Det är många snälla människor där alla har något att lära ut, även om de aldrig har odlat förut. Alla har också någonting att lära, inklusive jag själv. Jag skulle aldrig ha startat företaget om det inte var för dem. De har varit så stöttande och är fortfarande det.
Utöver sina kunder från hela landet samarbetar han även med två butiker som tagit in hans marmelader och såser. Han hoppas på att kunna sälja sina frukter till någon större återförsäljare i framtiden och tids nog kunna ta ut lön från företaget.
– Om en månad kommer att det att vara galet. Det är det bästa chili-året någonsin, antagligen på grund av att det har varit så varmt, säger Michael Ekegren.