Han odlar världsunik chili: "Bästa chili-året någonsin"

Uppsalabon Michael Ekegren beskriver sig själv som en chilinörd. I hans växthus finns oändligt med olika sorters chilifrukter som han själv har korsat och odlat fram under flera år. Nu har han tagit sin hobbyverksamhet till företagsnivå.

Michael Ekegren lagar både kladdkaka och saft med chili. Han tycker det är roligt att ta fram nya recept där chilin ger nya smakupplevelser.

Michael Ekegren lagar både kladdkaka och saft med chili. Han tycker det är roligt att ta fram nya recept där chilin ger nya smakupplevelser.

Foto: Hannah Gustafsson

Ekonomi2021-07-22 21:00

Michael Ekegren har alltid älskat stark mat. När han var i tioårsåldern fick han smaka sin första chili.

– Jag trodde att jag skulle dö. Det var en liten spansk peppar som någon stuckit till mig, och jag åt den. Jag hade sån panik, det var fruktansvärt. Men chili gör att man blir uppiggad och upplivad. Den frisätter massor av endorfiner i kroppen, säger han.

undefined
“Man väljer ut en sort som man pollinerar med en annan sort. Sedan isolerar man blomman med en påse. Frukten kommer att se ut precis som mamman, det är när du sedan sår fröna från frukten som du får korsning” säger Michael Ekegren.

Först 2013 odlade han sin första chiliplanta trots att han alltid har älskat att odla. Året därpå hade han sått sin första chilikorsning, om än ofrivilligt.

– Då hette den Trinidad moruga red scorpion, men när jag satte den året efter så var det något helt annat. Då visste jag att mamman var röd men den här frukten blev helt annorlunda och orange. Där skapades Orange alien, vilket är min första sort, säger han.

undefined
Alien Metamorphos finns som black, purple och supernova och är några av Michael Ekegrens egna korsningar.

För två månader sedan startade han upp sitt företag Alien chili, som han tidigare bara drivit på hobbynivå. På gården har han två växthus fyllda med chili från golv till tak. I det ena huset finns 20 olika sorter som är helt unika för Uppsala, berättar han. Namnet på företaget är även det en korsning.

– I köket hänger det en klocka som jag och min fru fick för 25 år sedan i bröllopspresent. Så jag kopplade ihop fader okänd, alltså alien från klockan. Då föddes Alien chili.

undefined
Michael Ekegren lagar både kladdkaka och saft med chili. Han tycker det är roligt att ta fram nya recept där chilin ger nya smakupplevelser.

En del av verksamheten finns på Facebook. I en grupp har han sedan fyra år tillbaka samlat människor som har samma intressen som honom. Där kan medlemmarna dela med sig av tips för att odla Alien chili, recept eller posta videos när de provar de olika sortera.

– Jag försöker att hålla det på en låg nivå i community. Det är många snälla människor där alla har något att lära ut, även om de aldrig har odlat förut. Alla har också någonting att lära, inklusive jag själv. Jag skulle aldrig ha startat företaget om det inte var för dem. De har varit så stöttande och är fortfarande det.

undefined
“Sätter man 50 fröer så är det kanske en som uppvisar den egenskapen man vill ha. Då fortsätter du med den och resten plockar du bort” säger Michael Ekegren om hur man korsar nya chiliplantor.

Utöver sina kunder från hela landet samarbetar han även med två butiker som tagit in hans marmelader och såser. Han hoppas på att kunna sälja sina frukter till någon större återförsäljare i framtiden och tids nog kunna ta ut lön från företaget.

– Om en månad kommer att det att vara galet. Det är det bästa chili-året någonsin, antagligen på grund av att det har varit så varmt, säger Michael Ekegren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!