Måndagens strömavbrott i Håbo fick flera konsekvenser för kommunens äldsta. Luftkonditionering och fläktar slutade att fungera. På äldreboenden gick det inte att laga mat och utanför husen på Plommonvägen 8–10 blev en grupp pensionärer strandsatta då deras hissar stod stilla.
– Vår far ringde och var stressad. Han var otroligt varm och kunde inte komma upp i sin lägenhet. Min syster ringde till slut 112. Då kom brandkåren och bar upp pappa för trapporna, säger Nadja Eklöw.
Deras pappa, Göran Eklöw, är rullstolsburen och har hemtjänst. Han var ute eftersom han hade varit på dagverksamhet i huset intill. Även flera andra äldre befann sin utanför byggnaden.
– Pappa var mycket trött och hungrig, men väldigt tacksam. Vi vill rikta ett stort tack till räddningstjänsten, säger Nadja och Nina Eklöw.
Anhöriga till personer på kommunens äldreboenden blev också oroliga under strömavbrottet. Bland annat finns uppgifter om att boende på Västerhagsvägen inte fick någon mat.
Finns det reservkraft på kommunens äldreboenden?
– Frågan går inte att svara ja eller nej på, säger Mats Norrbrand, vd på det kommunala fastighetsbolaget Håbohus.
Bakgrunden är att vissa fastigheter med vårdboenden ägs och förvaltas av Håbohus, medan andra ägs direkt av Håbo kommun.
– Till de fastigheter som Håbohus äger så har vi ett mobilt reservkraftverk vid Västerhagsvägens äldreboende. Att storköket inte gick att använda helt, beror på att reservkraften bara täcker vitala funktioner, säger Mats Norrbrand.
Med vitala funktioner menas sådant som upprätthåller liv och hälsa.
– Exempelvis kommer en del värme att finnas om det blir avbrott på vintern, även larm och belysning ska fungera med hjälp av reservkraftverket.
På övriga vårdboenden som Håbohus äger finns ingen reservkraft, utan reservaggregatet ska flyttas till det boende som råkat ut för strömavbrott.
– Blir det avbrott i hela kommunen, blir det däremot tuffare.
Håbohus har lämnat ett erbjudande till kommunen om att även förse boenden som kommunen hyr av Håbohus med reservkraft. I sociala medier kritiseras kommunen för att fördröja beslutet.
Men Mats Norrbrand är inte kritisk.
– Nej, vårt erbjudande löser inte problemet för hela kommunen. De vill naturligtvis ta ett helhetsgrepp för alla sina boenden och det är inte vår sak att avgöra om Håbo kommun ska ha reservkraft.
Per-Arne Öhman (M), ordförande för kommunens vård- och omsorgsnämnd, svarar att reservaggregatet vid Västerhagsvägen även kommer att kunna användas vid kommunens äldreboende Åsen som ska stå klart 2024. Men bland andra Solängen har i dagsläget ingen reservkraft. Nämnden har ställt frågor om detta till kommunstyrelsen som förra året beslutade att utreda behovet av reservkraft i alla vårdboenden.
Kommer ni att nu besluta om reservkraft inför framtida strömavbrott?
– Beslut om reservkraft bör tas av kommunstyrelsen då utredningen som kommunstyrelsen beslutade om 2021 är klar, svarar Per-Arne Öhman.
Han svarar också att hemtjänstens trygghetslarm fungerade under måndagen.
– Ja, trygghetslarmen fungerade. Dock reagerade väldigt många på avbrotten genom att trycka på sina larm. Därför uppstod en så kallad larmkö hos operatören.
Fick boende på Västerhagsvägen ingen mat?
– Den information jag har är att köket blev strömlöst och att man då valde att servera kräm och liknade istället, svarar Per-Arne Öhman.