Mitt under värmeböljan inträffade ett av de längsta strömavbrotten på många år i Håbo kommun med omnejd. Minst 18 000 kunder drabbades enligt eldistributören Eon. Felet berodde på att ett träd fallit över en ledning som i sin tur påverkade en transformatorstation, enligt Björn Persson, presstalesperson på Eon.
Varför tog det så lång tid att laga?
– Klockan 14.45 fick vi indikationer på att felet låg hos en operatör som levererar ström till oss i det överliggande nätet. Sedan hittades trädet. Nu har vi reparerat de avslagna ledningarna. Det är inte fullt klarlagt än vilket som var hönan och ägget, men för kundernas del är faran nu över, säger Björn Persson.
Det tog för många uppåt sju timmar att få tillbaka elen helt. Under tiden började villalarm att tjuta, internetuppkopplingar slutade att fungera och mobiltäckningen försvann.
En av dem som reagerade på att Håboborna blev helt avskurna från omvärlden, var Skoklosterbon Emelie Lövgren.
”Det obehagliga har varit att även mobilnätet gick ner totalt här i Skokloster” skriver Emelie Lövgren.
På grund av att varken internet eller mobilmaster fungerade så fanns ingen information att få om hur länge avbrottet skulle vara eller om Eon kände till det.
”Jag fick i gång min radio och lyssnade på P4, som inte nämnde avbrottet med ett enda ord. Vid kris så ska de ju vara den främsta källan till information, men där fallerade de totalt”, skriver Emelie Lövgren som undrar om det verkligen ska fungera så här vid strömavbrott.
Även många andra Håbobor reagerade och undrade vad de skulle ha gjort om det börjat brinna eller om någon blivit akut sjuk.
Jan-Olof Olsson handläggare på MSB håller med om att robustheten borde förstärkas i mobil- och fibernäten.
– I dag är Post- och telestyrelsens (PTS) enda krav på mobiloperatörerna att master i tätbebyggda områden ska ha batterikapacitet så att det går att ringa en timme efter att ett strömavbrott startat. Men det gäller utomhustäckning och inte alla master. Så det finns ingen garanti för att det finns täckning överallt i tätorten och är strömavbrottet längre än en timme finns inga krav överhuvudtaget, säger han.
Även fibernäten är beroende av att det finns el i hemmen.
– Bara när det kommer en bit upp i nätet är det höga krav, men eftersom accessnätet inte fungerar så kommer internet inte fram till användarna vid strömavbrott. Det påtalade vi redan 2015 då PTS tog fram föreskrifterna. Det är för korta tider och för sårbart, anser Jan-Olof Olsson.
Om det blir en större störning finns regler om att mobiloperatörerna ska meddela SOS som i sin tur ska meddela räddningstjänsten.
– Sedan bestämmer räddningstjänsten om och hur de ska ställa ut larmpunkter. Det kan vara en brandbil med rakelradio som man kan gå till för att larma SOS vid behov. Information om larmpunkter ska föras ut via radio P4.
Ska radion informera om strömavbrott?
– De har inga skyldigheter vid strömavbrott. Däremot vet jag att bland andra Eon använder Sveriges radios frivilliga system för att rapportera strömavbrott. Radio Uppland ska ha fått info, och sedan väljer de om de ska gå ut med det eller inte, säger Jan-Olof Olsson som framhåller vikten av att ha en batteriradio eller vevradio hemma i händelse av kris.
Viktigt är också att läsa igenom MSB:s broschyr "Om krisen eller kriget kommer" för att förbereda sig på kriser så gott man kan på egen hand.