De slipper vattenransonering – men beslutet kritiseras

Tack vare ett nytt beslut blir det troligtvis ingen dricksvattenransonering i Bålsta. Men sättet som beslutet togs på får skarp kritik.

"Det är bra att något nu görs, men det kändes som utpressning att vid sittande möte behöva säga ja till ett förslag som vi inte hade någon skriftlig information om eller kunde kolla i förväg", säger Fredrik Anderstedt (S) som under det aktuella mötet vikarierade för oppositionsrådet Agneta Hägglund.

"Det är bra att något nu görs, men det kändes som utpressning att vid sittande möte behöva säga ja till ett förslag som vi inte hade någon skriftlig information om eller kunde kolla i förväg", säger Fredrik Anderstedt (S) som under det aktuella mötet vikarierade för oppositionsrådet Agneta Hägglund.

Foto: Maria Lindblom /TT

Håbo2022-05-03 16:56

UNT har i tidigare artiklar rapporterat om den dricksvattenkris som uppstått i Håbo. Bakgrunden är att vattenverkens kapacitet har slagit i taket för länge sedan. 

I måndags beslutade kommunstyrelsen att köpa in en tillfällig reningscontainer till en kostnad av cirka 4 miljoner kronor.

– Det kan konstateras att bristerna i Skokloster är lösta och nu även snart vattensituationen i Bålsta, vilket innebär att vi förhoppningsvis går mot en sommar utan bevattningsförbud eller dricksvattenransonering, säger kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C).

Det var Fredrik Anderstedt (S) som i början av året slog larm om att det är bråttom att höja kvalitén på dricksvattnet i Skokloster och Håbo. Kommunen har inte installerat alla filter/barriärer som Livsmedelsverket kräver. Det betyder att virus och parasiter från Mälaren kan komma in i dricksvattnet, rakt genom kommunens reningsverk.

– Enligt den information jag har fått så klarar vi vattenproverna och har tjänligt vatten idag. Så där känner jag mig trygg. Men det är däremot oroväckande om det skulle uppstå en situation i Mälaren, svarade Helene Zeland Bodin i mars.

Ett heldagsseminarium arrangerades om vattenfrågan, men sedan hörde oppositionen inget mer.

– Jag frågade flera gånger vad som hände, men fick inget svar. Sedan kom frågan plötsligt upp som ett extra ärende under kommunstyrelsens möte i måndags, säger Fredrik Anderstedt.

Han är kritisk till att alliansen krävde att de andra partierna på 40 minuter skulle fatta beslut om en så stor investering.

– Det är bra att något nu görs, men det kändes som utpressning att vid sittande möte behöva säga ja till ett förslag som vi inte fick någon skriftlig information om eller hade chans att kolla. Det är klart att ingen vill riskera Håbobornas hälsa så vi kände oss tvungna att rösta ja, säger Anderstedt.

I Skokloster finns nu ett UV-filter som löser de mest akuta problemen med vattnet där. Kommunstyrelsens beslut handlar om att leasa en reningscontainer till Bålsta för 170 000 kronor per månad i cirka 24 månader.

– Jag vet ärligt talat inte om det blev rätt beslut och jag är orolig över om man ens får ta ett sådant här stort beslut utan upphandling, säger Fredrik Anderstedt efter mötet.

undefined
"Vår bedömning är att ett beslut om införskaffande av en vattenreningscontainer knappast kan rymmas 'inom ramen för återkommande inköp'”, säger Owe Fröjd (Båp) som anser att beslutet strider mot lagen.

Även Owe Fröjd från Bålstapartiet protesterade. Han anser att beslutet strider mot lagen om offentlig upphandling (LOU). SD säger däremot att de inte har haft några problem att få information eller att beslutet strider mot LOU.

Helene Zeland Bodin svarar så här på kritiken:

– För Alliansen är dricksvattnet en mycket viktig fråga som vi inte kan vänta med. Det handlar om ansvar. Vi var tvungna att ta ett snabbt beslut för våra medborgares hälsa och säkerhet när det gäller att leverera tjänligt vatten.

undefined
"För Alliansen är dricksvattnet en mycket viktig fråga som vi inte kan vänta med. Vi var tvungna att ta ett snabbt beslut för våra medborgares hälsa och säkerhet", säger Helene Zeland Bodin (C) bland annat.

Hon pekar på att en större vattenransonering annars kanske hade krävts i sommar.

– Förhoppningsvis går vi nu mot en sommar utan bevattningsförbud eller dricksvattenransonering. Genom kommunstyrelsens resoluta beslut så ser vi en lösning för situationen i Bålsta utan att man eventuellt behöver skruva ner kvantiteten för att lösa kvalitén under en längre tid.

undefined
SD anser att det inom LOU finns möjlighet till undantag vid extraordinära händelser. "Att Håbobor riskerar stå utan rent vatten är utan tvekan en sådan omständighet. Det är ett mycket olyckligt läge vi befinner oss i, men vi är inte förvånade eftersom vi länge varnat om just detta", säger Michael Rubbestad (SD) bland annat.

Men Fredrik Anderstedt är besviken över hur frågan skötts.

– De svarade under mötet att de fick informationen samma morgon, men jag tycker att de i så fall kunde svarat mig tidigare att det uppstått problem. Då hade vi kunnat försöka lösa frågan tillsammans.

Reningen ej godkänd

Bålstas vattenverk klarar i dag bara att producera godkänt vatten till 10 300 personer. I dag är 19 000 anslutna.

En permanent utbyggnad av Bålsta vattenverk planeras i framtiden. Utbyggnaden kommer att ta cirka 3,5 år. Under tiden ska tillfälliga containrar rena vattnet vid reningsverken i Skokloster och Bålsta.

Troligtvis kommer Skoklosters vatten och avlopp (om cirka 5 år) att anslutas till det kommande reningsverket i Bålsta.

Karta: Norra Björkfjärden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!