Dålig kontroll på dricksvatten – "saknar parasitskydd"

Bålstas dricksvatten uppfyller inte alla krav. Risken finns att Håbo ska råka ut för samma sak som drabbade Östersund då 27 000 personer blev magsjuka.

Vattenverket i Bålsta förser 19 000 personer med dricksvatten i Bålsta, Krägga-Stämsvik, Brunnsta, Kivinge, Övergran och i Enköpings kommun även Ekolsund. Vattnet tas från Mälaren.

Vattenverket i Bålsta förser 19 000 personer med dricksvatten i Bålsta, Krägga-Stämsvik, Brunnsta, Kivinge, Övergran och i Enköpings kommun även Ekolsund. Vattnet tas från Mälaren.

Foto: TT/Åsa Wallin

Håbo2022-03-14 20:00

Under Håbo kommunfullmäktiges senaste möte ställde Fredrik Anderstedt (S) frågor om kvalitén på det kommunala dricksvattnet.

– Uppriktigt sagt så känns det jag har fått reda på inte jätteroligt. Jag har läst flera rapporter där det står att vårt vatten är otillräckligt renat. Skulle vi få in virus eller parasiter som Clyptosporidium, det som Östersund fick, så skulle det gå rätt igenom vårt vattenverk, säger Fredrik Anderstedt.

Efter att Östersunds kommun 2010 fick in parasiten i sitt dricksvatten så blev frågan om förebyggande av utbrott i dricksvatten högaktuell. Men inga åtgärder har vidtagits i Håbo.

Enligt Fredrik Anderstedt så skulle en tillfällig lösning kunna kosta kommunen 600 000 till 800 000 kronor i månaden.

– Det handlar om att sätta upp containrar med extra rening. Men en sådan lösning skulle innebära höjda VA-avgifter. Jag undrar om det var rimligt att inte delge oss övriga dessa uppgifter, frågar Fredrik Anderstedt kommunstyrelsens ordförande Helene Zeland Bodin (C).

Helene Zeland Bodin svarar att information har kommit fram i kommunstyrelsen och i den nu nedlagda tekniska nämnden i över ett år.

– Jag har inte valt att hålla någon utanför, men med den osäkerhet som gäller kring olika alternativ så har vi valt att ha en gemensam workshop för att ge bra underlag för kommande beslut, säger Helene Zeland Bodin som känner sig trygg med dagens kommunala dricksvatten i Bålsta med flera orter.

– Enligt den information jag har fått så klarar vi vattenproverna och har tjänligt vatten idag. Så där känner jag mig trygg. Men det är däremot oroväckande om det skulle uppstå en situation i Mälaren.

Att det skulle kosta 600 000–800 000 kronor per månad att lösa problemet, håller hon inte med om.

– Rapporten var bara ett första utkast om att det behövs en speciell lösning för vår situation. Den lösningen är inte analyserad eller testad. Vi har inget pris än eftersom vi inte vet vilken utrustning vi ska köpa. Och först måste vi analysera vattnet.

Under heldagsworkshopen ska tjänstepersoner och politiker diskutera bland annat hur länge utrustningen behövs och om går det att återanvända utrustningen när det byggs ett nytt vattenverk.

– Det är bara att hoppas att vi inte får in något i vattnet eftersom vi inte kan stoppa det, säger Fredrik Anderstedt som håller med om att vattnet är tjänligt idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!