Från klasskamrater till kollegor

Studentsångerna hann knappt ebba ut innan Madelene Delwall, 19, och Li Wei Tang, 22, bytte skolbänken mot anställning på Sandvik.

Rast i solen. Både Li Wei Tang och Madelene Delwall har tidigare praktiserat och sommarjobbat på Sandvik Coromant.

Rast i solen. Både Li Wei Tang och Madelene Delwall har tidigare praktiserat och sommarjobbat på Sandvik Coromant.

Foto: Joel Swahn

Gimo2017-06-15 08:00

Mer än var tredje industriföretag i länet hade förra året svårt att hitta personal med rätt kompetens, enligt Arbetsförmedlingens undersökning som presenterades i tisdags. Civil- och högskoleingenjörer står högst upp på företagens önskelistor, men sektorn har också stora behov av maskinoperatörer och processtekniker på längre sikt, enligt rapporten.

LÄS MER: Få unga söker yrkesprogram

Två personer som tagit steget från yrkesprogram på gymnasiet till anställning i industrin är Madelene Delwall och Li Wei som i dag arbetar på Sandvik Coromant i Gimo.

– Man känner sig faktiskt ganska smart när man har lärt sig hur en maskin fungerar. Det är inte bara att knappa som folk tror, säger Madelene Delwall som jobbar på avdelningen som sysslar med planslipning.

Precis som Li Wei Tang tog hon i början av juni examen från Wilhelm Haglunds tekniska gymnasium i Gimo, som ägs och drivs av Sandvik och Östhammars kommun. Tillsammans med fyra andra skolor i Uppland är utbildningen en del av det som kallas teknikcollege (se fakta).

Men samtidigt som de nyutexaminerade studenterna tog samma väg för att söka arbete på Gimoverken hade de olika mål med sin gymnasieutbildning. Östhammarsbon Madelene Delwall sökte till yrkesprogrammet med viljan att kunna skaffa sig ett jobb direkt efter examen, utan att studera vidare på högre nivå.

– Jag pratade med min pappa som tipsade om den här gymnasieutbildningen. Att det fanns bra jobbmöjligheter var en stor anledning till att jag valde programmet. Samtidigt lät det kul att prova på industriteknik.

Madelene Delwall valde den praktiska inriktningen medan Li Wei Tang valde att fokusera på matematik och fysik.

– Jag vill plugga vidare i framtiden till maskiningenjör, säger Li Wei Tang som bor i Vettsta.

Arbetsförmedlingen bedömer att antalet anställda inom industrin kommer att öka i länet under 2017 och 2018.

– Vår bild är att det är fortsatt efterfrågan utifrån vad företagen har svarat. Vi är angelägna att teknikutbildningar får en tydligare roll som en viktig framtid för området, säger Wictoria Palmetorp, chef för Arbetsförmedlingen i Gimo.

– Tekniksidan är vår framtid, och därför är det viktigt för oss att samarbeta med kommun, skola och företag.

Peter Helgesson är samordnare på Sandvik Coromant. Den här veckan är inte första gången han stött på Madelene och Li Wei, då båda två sommarjobbat och gjort praktik tidigare på fabriken.

– Alla eleverna som gått utbildningen har vi ju väntat på, för att vi behöver mer personal, säger han.

Madelene Delwall hoppas att det kommer uppstå möjligheter att stiga i graderna på företaget.

– Man har fått höra att det finns möjligheter att jobba sig uppåt. Nu börjar vi som operatörer, men det finns ju alltid chans att lära sig mer, säger hon.

Vad skulle du säga till de ungdomar som är osäkra på vilken gymnasieutbildning de vill söka till?

– Utbildningen vi gick är bred, och det finns ju många olika företag. Man måste ju inte välja Sandvik, säger Madelene Delwall som påpekar att två andra klasskamrater fått jobb på Scania i Södertälje respektive Atlas Copco i Tierp.

Prognosen från Arbetsförmedlingen pekar på att bristsituationen som finns inom vissa yrkesområden kan komma att förvärras.

– Vi har tagit fram en strategi för att försöka korta vägarna för unga att komma ut på arbetsmarknaden, och vi för dialoger med samtliga kommuner i länet för hur det kan gå till, säger Jan-Eric Nyström, biträdande marknadschef för marknadsområde Norra Mälardalen på Arbetsförmedlingen.

Teknikcollege Uppland

Tierp, Uppsala och Östhammars kommun samarbetar med utbildningssamordnare och ett 40-tal företag för att få fler ungdomar att söka till gymnasiala yrkesprogram. Projektet har pågått sedan 2012. I Uppland ingår Forsmarks skola, Wilhelm Haglunds gymnasium, Fyrisskolan, Högbergsskolan och vuxenutbildningen i Östhammar. De program som är certifierade är industriteknik, naturvetenskap och teknikprogrammet. Teknikcollege Uppland samarbetar också med Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!