Det framgår av Uppsaladelen av den världsunika hälsostudien Scapis i vilken forskarna nu är (nästan) klara med undersökningen av de 5 000 deltagarna i åldrarna 50 till 64 år.
– En både oroande och överraskande hög siffra. Även om hjärtinfarkterna under lång tid har sjunkit i Sverige är det tydligt att en påfallande stor del av befolkningen fortfarande ligger i högriskzonen för att drabbas, säger hjärtläkaren och forskaren Emil Hagström, som ansvarar för den medicinska delen av Scapis testcenter i Uppsala.
Testcentret i Gluntenområdet stängs efter att den 5 000:e och sista deltagaren har undersökts i början av juni, men Scapisprojektet kommer att fortsätta under många, många år framöver.
– Det är nu som forskningsarbetet på allvar kan skjuta fart, med bearbetning av de unikt omfattande insamlade uppgifterna och deras koppling till framtida hjärtkärl- och lungsjuklighet bland deltagarna. Resultaten kommer att få stor betydelse för det fortsatta förebyggande folkhälsoarbetet, säger Emil Hagström.
Redan nu har den av bland annat Hjärt-lungfonden och Uppsala universitet finansierade studien gett viktig och till stor del tidigare okänd information om hälsan hos medelålders Uppsalabor, till exempel att:
Mer än en av åtta – var fjärde man och var 20:e kvinna – har allvarligare förträngningar inuti ett eller flera av hjärtats kranskärl.
Drygt en av fem är feta, med ett BMI-värde på över 30.
En av elva är rökare.
En av 13 har diabetes.
– Anmärkningsvärt är att de allra flesta med kraftigt förträngda kranskärl inte hade känt några påtagliga besvär av detta hinder för blodflödet till hjärtmuskeln. Det är också intressant att närmare hälften av diabetesfallen inte var kända sedan tidigare. Det talar för att blodsockertest bör göras oftare i samband med rutinbesök i vården, säger Emil Hagström.
För majoriteten av deltagarna har den näst intill kompletta hälsoundersökningen gett ett slags kvitto på att de är friska, för andra har den inneburit att tidigare okända sjukdomar upptäckts och kommit under behandling efter remiss till hjärtläkare, lungläkare eller (vanligast) allmänläkare på vårdcentraler.
Bör alla medelålders kvinnor och män i framtiden erbjudas en hälsokontroll enligt Scapis-mopdellen för att kunna upptäcka och sätta in behandling av fler personer med riskfaktorer och sjukdomar som kan leda till hjärtinfarkt, stroke och förtida död?
– Nej, en så omfattande och avancerad allmän hälsokontroll, som sträcker sig över flera dagar, är inte realistisk eller kostnadseffektiv. Däremot hoppas vi med Scapis få helt nya kunskaper som ytterligare förbättrar möjligheterna att med mer riktade åtgärder ta reda på vilka individer som löper högst risk för attveckla hjärtkärl- och lungsjukdom och behöver tuffast förebyggande behandling, säger Emil Hagström.
LÄS MER: Här kan du läsa en intervju med en av deltagarna i Scapis-studien i Uppsala.
Fram till dess är hans råd till dem som inte har haft möjlighet att delta i Scapis att se till att få sina blodtryck, blodsocker- och kolesterolvärden kontrollerade, vara regelbundet fysiskt aktiva, äta sunt och inte röka.
– Det är glädjande att andelen rökare bland medelålders Uppsalabor sjunkit till under tio procent, men hälsovinsterna av minskad tobaksrölkning kan komma att hotas av ökningen av fetma i befolkningen. Ur folkhälsoperspektiv är det oroande att dryft var femte medelålders Uppsalabo i dag har uttalad fetma, säger Emil Hagström.
Fotnot: Torsdag 24 maj kl 11 till 13 arrangerar Hjärt-lungfonden på Uppsala konsert och kongress ett möte för deltagare i Scapis där flera forskare i projektet medverkar. I en av programpunkterna frågar Amelia Adamo ut Emil Hagström om studien.