Mer fetma än väntat bland Uppsalaborna

Nästan var fjärde medelålders Uppsalabo är fet och en av elva röker varje dag. Men andelen rökare och feta skiljer sig mellan invånarna i olika delar av staden.

Mindre rökning. Numera är bara var nionde medelålders Uppsalabo rökare, men enligt forskarna kan ökningen av fetma på sikt hota hölsovinsterna som uppnåtts genom minskad rökning,

Mindre rökning. Numera är bara var nionde medelålders Uppsalabo rökare, men enligt forskarna kan ökningen av fetma på sikt hota hölsovinsterna som uppnåtts genom minskad rökning,

Foto: Hasse Holmberg

Uppsala2016-10-17 07:05

Det visar resultat för de första drygt 1 000 deltagarna i Uppsaladelen av en världsunik hälsostudie, Scapis.

– Vi hade väntat oss att fetma skulle vara mindre vanlig bland Uppsalaborna än i landet i stort, men troligen är det precis tvärtom. Däremot verkar andelen rökare här glädjande nog vara lägre än bland medelålders svenskar i allmänhet, säger professor Johan Sundström vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, som är huvudansvarig för Uppsaladelen av Scapis.

I Sverige har i dag var sjätte person i åldersgruppen 50 till 64 ett BMI-värde över 30, som är gränsen för fetma, och en nästan lika stor andel är rökare.

Av de första 1 000 deltagarna i Scapis i Uppsala, som vatts ut slumpmässigt bland personer i just denna åldersgrupp, har nästan var fjärde, 23 procent, ett BMI-värde på minst 30 och var elfte, nio procent, är rökare. Dessutom ligger hela 41 procent av de medelålders Uppsalaborna över BMI-gränsen för övervikt, om än inte den för fetma.

– Minskad rökning i samhället har inneburit stora vinster för folkhälsan, men de kan komma att hotas om vi inte kommer tillrätta med den pågående ökningen av fetma i befolkningen, säger Johan Sundström.

En granskning av var i Uppsala deltagarna bor pekar på att andelen rökare och feta personer skiljer sig ganska mycket mellan olika (postnummer)områden.

– Uppgifterna för en del områden bygger än så länge på ganska små tal och är därför osäkra. De talar dock för att det även i Uppsala finns en ojämn fördelning av sociala och ekonomiska faktorer som påverkar risken för fetma och rökning. När fler deltagit och vi fått säkrare uppgifter kommer vi att kunna studera detta närmare, säger Johan Sundström.

Ett av huvudsyftena med Scapis är att få en uppdaterad bild av förekomsten av ett stort antal olika riskfaktorer – till exempel rökning, höga kolesterolvärden, fetma och lungfunktion – för hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar bland medelålders svenskar en bit in på 2 000-talet.

Men Scapis ger också information som aldrig tidigare tagits fram i någon stor befolkningsstudie. Till exempel kommer undersökningarna av alla deltagarna med skiktröntgen, datortomografi, att ge besked om hur vanligt det är att medelålders svenskar har förträngningar i kroppens pulsådror och fettinlagringar i levern.

– Alla dessa uppgifter kommer att få stor betydelse i folkhälsoarbetet, både för att kunna sätta in förebyggande åtgärder och i planeringen av framtida vårdinsatser, säger Johan Sundström.

Hittills har ungefär hälften av dem som fått inbjudan till Scapis tackat ja till att delta.

– Även om det är en bra siffra jämfört med flera andra liknande undersökningar hoppas vi att den ska öka. Den näst intill kompletta hälsoundersökning som Scapis erbjuder, där flera undersökningar görs med senaste nytt inom medicinsk teknik, går inte att få någon annanstans, säger Johan Sundström.

För många har deltagandet i Scapis gett ett slags kvitto på att de är friska, för en del har det inneburit att sjukdomar har upptäckts och kommit under behandling.

– Dit hör till exempel ett par tidiga fall av lungcancer, en handfull fall av svår åderförkalkning i hjärtats kranskärl eller halspulsådrorna, ett tiotal fall av svårare kol och några fall av nyupptäckt diabetes, säger Johan Sundström.

Fakta: Världsunikt forskningsprojekt

Scapis är ett unikt svenskt forskningsprojekt inom området hjärta, kärl och lungor.

Scapis ska totalt omfatta 30 000 kvinnor och män i åldern 50 till 64 år, varav 5 000 i Uppsala. Övriga kommuner som deltag i projektet är Göteborg, Malmö, Linköping, Umeå och Stockholm.

Deltagarna väljs ut slumpmässigt ur befolkningsregistret.

Scapis finansieras av Hjärt-Lungfonden, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, sex universitet och sex universitetssjukhus.

De som deltar i Scapis i Uppsala gör inom loppet av 14 dagar två besök vid ett testcenter i Gluntenområdet och därefter en skiktröntgen av hjärta och lungor vid Akademiska sjukhuset.

Scapis är förkortning för SweedishCArdioPulmonary bioImage Study.

Så beräknas BMI-värdet

Kroppsmasseindex, BMI, räknas ut genom att dividera kroppsvikten (uttryckt i kilo) med längden multiplicerat med längden (uttryckt i meter). För till exempel en 170 centimeter lång person som väger 68 kilo är kroppsmasseindex 23,5 (68/1,7 x 1,7).

Ett BMI mellan 20 och 24,9 räknas som normalt, ett mellan 25 och 29,9 som övervikt och ett från 30 och uppåt som fetma. Medelvärdet för BMI bland medelålders Uppsalabor är 27, alltså en bit över överviktsgränsen.

En 170 centimeter lång person passerar fetmagränsen BMI 30 om han eller hon väger drygt 86 kilo. För en 180 centimeter lång person ligger fetmagränsen vid en kroppsvikt på cirka 97 kilo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om