Trots att Sebastian Siemiatkowski kommer från Uppsala har han aldrig tidigare intervjuats av Upsala Nya Tidning på tu man hand.
Det närmaste det går att komma i UNT:s artikelarkiv är när Siemiatkowski som 14-åring var talesperson för ett skolprojekt med miljötema för Katarinaskolan.
Eller hösten 2015 när han tillsammans med Skypemiljardären Niklas Zennström förläste på Katedralskolan om entreprenörskap i ett evenemang arrangerat av Ingenjörsvetenskapsakademien och Prins Daniel Fellowship och svarade på några frågor från UNT:s utsända.
Annars är det tomt.
Huvudanledningen till att Sebastian Siemiatkowski nu ställer upp på en intervju är att han har valt att stödja den ideella föreningen Bling Startups nya projekt Bridge i Gottsunda centrum, där de ska öppna en samlingsplats och butik för lokala entreprenörer.
– Jag fick en fråga från Deqa Abukar som driver det här, så på den vägen är det. Sedan har jag en nostalgisk koppling till min uppväxtort. Gottsunda var det första område som min familj flyttade till när vi kom från Polen, även om vi bara bodde där ett år. Därefter bodde vi runt i Malma Backe, Valsätra och en massa andra områden nära Gottsunda. Sedan tycker jag att det är ett kul initiativ. Vi var själva en invandrarfamilj från Polen som flyttade in där, och som jag har förstått det har Gottsunda fortfarande en överrepresentation av personer med utländsk bakgrund, säger Sebastian Siemiatkowski.
Vad har du annars för Uppsalakoppling i dag?
– Min pappa lever inte längre, men min mamma och syster och hennes barn bor kvar i Uppsala. Sedan har faktiskt Klarna ett litet kontor på gågatan med omkring 30 anställda.
Känner du dig fortfarande som en Uppsalabo?
– Jo, det tycker jag. Jag är ganska nostalgisk av mig och tycker att det är mysigt att besöka Uppsala. I höstas tog jag med mig barnen till Blodstenen och visade förskolan där jag gick. Sånt gillar jag, och jag får otroligt starka mysiga minnen om jag går i Hågadalen där jag har lekt otroligt mycket när jag gick på mellanstadiet. Jag älskar Uppsala, och för mig är det mycket memory lane.
I torsdags i förra veckan var Sebastian Siemiatkowski på plats i Gottsunda centrum och berättade om sin entreprenörsresa med Klarna, som i dag värderas till omkring 430 miljarder kronor. Detta skedde i samband med invigningen av nämnda Bridge.
– Jag blev som ung inspirerad av att lyssna på entreprenörer som Ingvar Kamprad, som påverkade mina livsval. Nu hoppas jag att jag i bästa fall kan påverka någon positivt.
Liknande entreprenörshubbar fanns inte på 1990-talet i Uppsala när Sebastian Siemiatkowskis entreprenörsresa påbörjades.
– Då var en entreprenör någon som höll på med bygg eller liknande. Vid finanskrisen på 1990-talet var det också mycket snack om starta eget-bidrag, men ganska snabbt blev det något man skämtade om i fall man blev arbetslös. Det fick aldrig något genomslag och ledde inte till den positiva bild som finns i dag.
Vad kan en sådan här samlingsplats göra för skillnad?
– Jag tror att det kan ha en positiv påverkan. Om man tittar på Silicon Valley i USA så har man där gjort studier att över 50 procent av de stora bolagen har startats av personer med utländsk bakgrund, antingen första eller andra generationens invandrare. Jag tror att det är något som händer när ens föräldrar är i en situation där man av olika skäl antingen väljer eller tvingas lämna sitt hemland och gör det för sina barns framtid. Ofta är det då den första generationen som har svårt att rota sig i det nya landet och få jobb som matcher ens bakgrund och utbildning. Jag tror att det här väcker något i den andra generationen som jag själv, en drivkraft men också frustration över orättvisor där man vill ha det bättre och annorlunda. Där tror jag att det finns en möjlighet för samhället att fånga den drivkraften och frustrationen som kan kanaliseras i något annat än kriminalitet.
Är det den här drivkraften och frustrationen som har gjort att du har tagit dig långt?
– Absolut. Jag minns när jag såg tv-serien ”Ebba och Didrik” som var gjord i vänsteranda. Ebba hade två killar som hon var intresserad av. Den ena var en skön bekymmersfri naturkille som inte brydde sig om det materiella i livet medan den andra var motsatsen med ett garage fyllt med leksaker och tv-spel. När jag ser den i dag förstår jag att SVT:s avsikt var att man skulle sympatisera med den förstnämnda killen som bara var skön. Men när jag var liten ville jag vara den med många leksaker och bo i ett stort hus. När jag växte upp hade många av mina kompisar det så, medan jag växte upp i en lägenhet och tyckte att det var orättvist.
Men i dag kan du i princip köpa allt du vill, men är ändå inte nöjd?
– Hade jag varit nöjd hade jag slutat jobba för länge sedan. En viktig händelse i mitt liv var när jag var i 25– 30-årsåldern och kunde gå in på Seven eleven och köpa vad jag ville. Då utmanades den här frågeställningen om vad jag gör och vad som är syftet. Då insåg jag att det materiella bara var en del av min drivkraft. Jag kom då på att jag även drivs av vad Klarna kan åstadkomma som bolag och hur vi kan utmana storbankerna som alltför länge har kunnat tjäna alldeles för pengar på ganska undermåliga tjänster och utnyttjat kunder på ett ganska flagrant sätt. Jag har helt enkelt upptäckt andra värden och sett möjligheter att göra den här världen bättre och mer tillgänglig och se till att större andelar av vad de här bankerna tjänar stannar i konsumenternas fickor. Det är det som är det spännande och drivande i mig i dag.
I nuläget äger du 7 procent av Klarna, hur mycket kan du påverka i realiteten?
– Steve Jobs ägde inte heller så många procent i Apple, så jag tror att man kan påverka ganska mycket om man kan visa sina ägare, anställda och samhället i stort att det man gör leder till någon slags förbättring och positiva utfall. Makt och inflytande kan ju komma av titlar eller en massa saker, men det bästa inflytandet kommer från att folk har förtroende för en och då får man inflytande och många grader av frihet att testa saker. Nu när Klarna värderas till omkring 45,6 miljarder dollar är nog storägarna i bolaget ganska nöjda och glada eftersom jag har lyckats åstadkomma en kraftig värdetillväxt till dem och det gör att de ger mig chansen ytterligare ett par år och vill se vad mer jag kan göra. Det är så man får bygga sitt inflytande.