Uppsala säger ja till gårdsförsäljning av alkohol

Det finns flera lokala bryggerier i Uppsala – men att köpa med sig hem i slutet av besöket går inte. Det vill Uppsala kommun se en ändring på.

Stefan Öström, vd på Uppsala brygghus tror att en lagändring skulle påverka bryggerier på landsbygden.

Stefan Öström, vd på Uppsala brygghus tror att en lagändring skulle påverka bryggerier på landsbygden.

Foto: Kajsa Mattsson

Ekonomi2022-05-25 21:00

På onsdagen sa kommunstyrelsen i Uppsala ja till att gårdförsäljning av alkohol ska få bedrivas. Det innebär att Uppsala, som remissinstans, ställer sig positiva till en lagändring i frågan och beslutet baserades på regeringens utredare, Elisabeth Nilssons, förslag.

– Vi var eniga i beslutet. För gårdarna i Uppsala län hade det kunnat bli ett riktigt uppsving, säger Mohamad Hassan (L), som tror att försäljningen av alkohol småskaligt på bryggerier i Uppsala skulle kunna bidra till mer turism.

Men för att en lagändring ska ske måste frågan röstas igenom i riksdagen. Samtliga i kommunstyrelsen var också överens om att förslaget absolut inte får påverka systembolagets monopol.

– Vi har ett monopol av en anledning. Det förhindrar bland annat alkoholism och att mindreåriga dricker, säger Erik Pelling (S).

I förslaget ingår flera särskilda krav. Bland annat att försäljningen endast ska tillåtas vissa tider på dygnet och i anslutning till ett betalt studiebesök på gården, eller under en föreläsning med anknytning till produkten på stället där drycken tillverkas.

Skulle du tycka det var roligt att köpa med dig en lokalt producerad öl?

– Ja det skulle jag. I Uppsala finns det ju en hel del bryggerier som man kan cykla förbi, säger Mohamad Hassan.

För de lokala bryggerierna skulle en eventuell lagändring kunna medföra fler besökare. Det anser Stefan Öström, vd, och Maarten Vanwildemeersch, bryggmästare, på Uppsala brygghus.

– Att kunna köpa hem hade inneburit en bättre service vid ölprovningstillfällena, säger Stefan Öström.

Maarten Vanwildemeersch instämmer:

– Det är då det är mest efterfrågat, även om folk inte frågar så ofta.

Förslaget skulle också göra att egenproducerade varianter som inte säljs i alla systembolagets butiker istället kan säljas på plats.

– För besökare som inte har den varianten på det egna systembolaget kan det vara trevligt att köpa med sig hem, säger Maarten Vanwildemeersch.

Hur skulle det påverka er ekonomiskt?

– Jag tror inte att det skulle göra en stor skillnad. Det är nog större för bryggerier ute på landsbygden. Man får ju ett högre besöksvärde om man kan köpa med sig något hem, säger Stefan Öström.

– Som bryggeri är det viktigare med andra saker, som att sänka alkoholskatten. Men det är absolut ett steg i rätt riktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!