Nyligen rapporterade UNT om hur ökade hushållskostnader påverkar Uppsalabornas semesterplaner. En grupp som drabbas hårt är barnfamiljer. Men i Uppsala arrangeras flera sommarlovsaktiviteter som är kostnadsfria: exempelvis aktiviteterna på Kulturförvaltningens projekt Kubik Uppsala, Uppsala Summer Zone på Studenternas, liksom Sommarkul som arrangeras av Rädda barnen och Aktiv Ungdom i Gottsunda.
– Vi har aldrig satsat så här mycket på sommarlovsaktiviteter. I år satsar kommunen 3 miljoner. Så det har varit en tydlig prioritering från politiken i Uppsala, berättar kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP).
Enligt Stockholms Handelskammare har en familj i Uppsala län med två barn som bor i ett hus och har en bil fått 34 958 kronor mer i årskostnader det senaste året. Samtidigt ökar svenskarnas semesterbudget med 18 procent till i genomsnitt 18 810 kronor per hushåll enligt Nordeas "Semesterundersökning 2022". Majoriteten kommer att resa i Sverige och 5 procent stannar hemma helt.
Enligt Linda Eskilsson har man ännu inte sett en ökad efterfrågan specifikt till följd av det ekonomiska läget utan har satsat på aktiviteter i flera år.
– Just somrarna och övriga lov är det viktigt för många, speciellt i områden som har det tuffare ekonomiskt. Det finns ett stort behov för barn och unga att kunna göra kul saker och få ha ett bra sommarlov. Det har varit en tydlig målsättning för oss så att vi har byggt strukturer – dels att kommunen gör saker, men också föreningar.
För många familjer är semester på hemmaplan inget nytt för i år och enligt barnrättsorganisationen Majblomman är lov på lika villkor en av de viktigaste frågorna kring barnfattigdomen i Sverige. Närmare 20 procent av barn i Sverige lever med låg ekonomisk standard (inkomst mindre än 60 procent av medianvärdet) enligt SCB:s senaste statistik (2019). Men det skiljer sig mycket från barn till barn. I Uppsala kommun så hade till exempel 13,5 procent av barn födda i Sverige låg ekonomisk standard. Motsvarande siffra för utrikes födda barn är 46,6 procent.
Även semestermöjligheterna skiljer sig markant. Statistik från SCB visar att 41,7 procent av barn i Uppsala län mellan 0–15 år har tillgång till fritidshus. Samma siffra är 56 procent för barn med svensk bakgrund och 4,6 procent för barn med utländsk bakgrund.
Uppsala kommun har sett att satsningarna på gratis aktiviteter ger effekt och att de nyttjas av barn som är hemma under somrarna.
– Och det känns bra att vi redan har strukturer som fungerar nu när det blir ännu tuffare för många ekonomiskt, säger Linda Eskilsson.
Vecka 27 arrangerar Uppsala Stadsmission för andra året ett sommarläger för barnfamiljer som de träffar genom sina verksamheter. Under fyra dagar på Väddö kommer 25 personer delta i allt från simskola för barn och vuxna till fotboll och kanot.
– Det anordnas för att ge människor som annars inte har så stora möjligheter att åka iväg en chans att göra det ihop som familj. Det är inte sällan det är människor med begränsade kontaktnät, säger Ellen Teir, projektledare för lägret.
Därför är en stor del av tanken att deltagare ges chansen att lära känna andra familjer.
– Men framförallt för att det är många som aldrig lämnar Uppsala. Lägret är till för att man ska få göra något kul och för att barn ska kunna komma tillbaka och berätta om något roligt de har gjort på lovet.