Här är branscherna som skriker efter folk

För den som går i karriärbytartankar finns en hel rad med yrken där branschen fullkomligen skriker efter folk. Vissa av jobben kräver dessutom bara utbildning på ett år eller två – och ger ett större klirr i kassan än den svenska medianlönen.

För både förskollärare och lärare i yrkesämnen finns mycket stora möjligheter att få jobb om tre år. Arbetsförmedlingen bedömer även att det kommer finnas brist på lärare i grundskolan och gymnasiet.

För både förskollärare och lärare i yrkesämnen finns mycket stora möjligheter att få jobb om tre år. Arbetsförmedlingen bedömer även att det kommer finnas brist på lärare i grundskolan och gymnasiet.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ekonomi2023-04-14 11:00

Vi står inför en lågkonjunktur, och varselmolnet hänger tungt över företagen i Uppland. Men det betyder inte att läget på arbetsmarknaden är nattsvart. Inom vissa branscher är läget tvärtom.

– Mitt i allt det här ser vi en upplevd brist hos arbetsgivarna att hitta rätt kompetens. Inom många områden tycker man att det är svårt att hitta arbetskraft, säger Kerstin Eriksson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

undefined
Personer med kompetens inom IT och data har goda utsikter till jobb i framtiden, menar Kerstin Eriksson.

Hon listar områden som data och IT där det finns en stor efterfrågan på rätt kompetens, och även lärare och specialpedagoger. Inom hälsa och sjukvård efterfrågas ett brett spektrum – allt från psykologer till specialistläkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter.

– En eftergymnasial utbildning inom dessa kan räcka långt. Det kan också vara en bra idé att utbilda sig nu när vi ser en svagare konjunktur, säger Kerstin Eriksson.

På högskole- och universitetsnivå finns en rad olika utbildningar som kan leda till goda jobbmöjligheter, men även för den som inte har 3–5 år att tillbringa i skolbänken finns alternativ. För dem kan vuxenutbildningar och yrkeshögskolor, med utbildningar på allt från några veckor till ett par år, vara att föredra. Somliga av dem har dessutom snittlöner som ligger över den svenska medianlönen på 33 200 kronor.

undefined
Målare är ett av flera hantverksyrken som klassas som bristyrke i Arbetsförmedlingens yrkesprognos, och som man dessutom kan utbilda sig till under relativt kort tid.

Efter en ettårig kurs hos Movant i Uppsala kan man till exempel bli VVS-montör, med en snittlön på 36 000 kronor, enligt SCB. Snäppet kortare är murarutbildningen på 42 veckor, som har en snittlön på 36 400 kronor. Kan man dessutom tänka sig att plugga på distans, med endast några träffar på studieorten, är möjligheterna ännu fler. På två år kan du utbilda dig till redovisningsekonom, som har en snittlön på 39 900 kronor.

Men man bör inte bara tänka med plånboken när man står inför ett nytt yrkesval.

– När man går i de tankarna är det viktigt att göra ett underbyggt val. Försök hitta så mycket information som möjligt – kolla prognoser på Arbetsförmedlingens tjänst, Hitta Yrkesprognos, och SCB:s arbetskraftsbarometer. Det finns en mängd olika källor där man kan bilda sig en uppfattning om var efterfrågan kommer att vara som störst. Sätt också in dig i de olika yrkena, så man vet vad det innebär. Och man får inte glömma att välja med både hjärta och hjärna, tipsar Kerstin Eriksson.

undefined
Fotograf är ett yrke där konkurrensen om jobben tvärtom är väldigt hög. På den listan finns även exempelvis banktjänstemän, kommunikatörer och informatörer, berättar Kerstin Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!