2020 öppnade Yuri Soghomonyan och Arbnor Belulaj restaurang Paesano Italiano i Sala backe. Restaurangen blev den första restaurangen i Uppsala med certifiering för att tillaga äkta napolitansk pizza. Tillagningssättet certifieras av Pizza Napoletana och är varumärkesskyddat av EU och Neapels kommun. Men Yuri Soghomonyan förklarar att det är mer än bara certifieringen i sig som gör att Paesano snabbt blivit populärt.
– Grunden är riktig italiensk mat. Allt måste vara traditionellt och serveras i Neapel för att vi ska få ha det på menyn. Alla våra rätter är de klassiska, inga påhitt, inga gräddiga pastor som man kanske är van med i Sverige. Degen måste jäsas i 48 timmar och vi försöker hålla alla ingredienser 100 procent äkta. Det finns även krav på att 70 procent av personalen ska vara från Italien. Allt det här leder till en speciell känsla på restaurangen, förklarar han.
– Vi sticker ut lite från andra italienska restauranger i Uppsala. Vi är lite mer moderna och måste till exempel skriva alla äkta råvaror på menyn vilket gör folk väldigt nyfikna.
Med personal och råvaror från Italien blev det en tuff start när landet stängde ner på grund av pandemin i januari 2020, precis när restaurangen skulle öppna. Men när de väl kom igång fyra månader senare blev de snabbt fullbokade. När de fick neka bokningar under perioden då restriktionerna krävde att de stängde halv nio så växte tanken på att öppna en ny restaurang.
– Många gäster åker också ganska långt till Sala backe för att äta hos oss och vi fick ofta frågan om vi inte ska öppna mer centralt.
I januari öppnar nya restaurangen i korsningen Kungsgatan/St: Persgatan. Standarden kommer att vara i fokus även på den nya restaurangen som också kommer att vara certifierad. De planerar även att ha ett öppet kök där gästerna själva kan se hur maten tillagas. På fredagar och lördagar kommer det de ha DJ på plats och hålla öppet till 01:00. Det kommer även finnas en bar på takterrasen som de hyr av värden Castellum.
– Vi är alltid glada att jobba tillsammans med lokala och duktiga entreprenörer som tillför kvalitet. Det kommer stärka att vi gör en attraktiv innerstad och har ett levande centrum, berättar Robert Ahlstedt affärsområdeschef på fastighetsägaren Castellum.
Nästa steg för Paesano är inte helt klart än men de hoppas på fler restauranger.
– Vi har planer på att förhoppningsvis expandera till Stockholm, berättar Yuri Soghomoyan.