Politiska förslaget: Sänka priset på Uppsalas byggmark

Tvärniten i bostadsbyggandet i Uppsala skapar oro. Nu öppnar kommunalrådet Erik Pelling för prissänkningar på byggmark för att hålla i gång byggandet i Uppsala.

Byggandet har legat på en hög nivå i Uppsala under lång tid. Under 2023 har dock nybyggnationerna minskat med 90 procent i Uppsala.

Byggandet har legat på en hög nivå i Uppsala under lång tid. Under 2023 har dock nybyggnationerna minskat med 90 procent i Uppsala.

Foto: Joakim Bech

Ekonomi2023-06-04 05:00

I Uppsala län rasade byggandet av flerbostadshus mest i landet första kvartalet i år och föll med 90 procent jämfört med samma period förra året, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

I år har det börjat byggas 78 bostadshus med minst tre lägenheter jämfört med 852 bostadshus förra året. 

Inbromsningen kan förklaras med rejäl inflation, högre räntor och materialbrist.

undefined
Kommunalrådet Erik Pelling (S) öppnar upp för att kunna sänka priset på byggbar mark i Uppsala för att hålla i gång bostadsbyggandet.

– Det är ett väldigt oroande läge som kommit extremt snabbt det senaste året – både i Uppsala och övriga landet. Det såg ut på ett liknande sätt 2017 och det löste vi. Vi har redan inlett ett arbete för att underlätta och anpassa för de aktörer som vill bygga nu liksom att planera för framtiden så att vi har byggfärdig mark den dag konjunkturen vänder, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Kan det innebära en översyn av kommunens markpriser?

– Ja och vi har redan inlett en process här. Vi kan givetvis inte göra sådana förändringar att det strider mot några regelverk, men vi tittar på vilka prissänkningar på mark som skulle kunna göras.

undefined
Rosendal är en av de nya stadsdelar som vuxit fram i Uppsala på senare tid. Här finns planerade byggprojekt som ligger på sparlåga eller inte startat i dag.

Åtgärder är något som efterfrågas av näringsliv och intresseorganisationer.

Håkan Tribell, näringspolitisk expert på Uppsala handelskammare, konstaterar att det är tufft för många företag att få ihop sina kalkyler i dag.

– Företagen har redan ställt om till den nya verkligheten. Nu måste kommunerna komma i kapp. Och rikspolitikerna, säger Håkan Tribell.

Lotta Niland, projektutvecklingschef på Besqab, har liknande tankar.

– Det är viktigt att politiker på riksnivå prioriterar bostadsbyggandet med förutsägbara regler över tid. På kommunal nivå är markfrågan viktig liksom att bygglovs- och detaljplanearbetet flyter på, säger hon och fortsätter:

– Sedan kan man fundera kring vad en kommun i övrigt lägger på byggherren i form av att ta ansvar för exploateringsarbetet av ledningar och gator i området där man bygger bostäder.

Hon förklarar att Besqab ännu inte behövt ställa in eller avbryta några projekt i Uppsala.

– Vi har fyra byggprojekt igång – två med totalt 350 hyresrätter, ett omsorgsboende samt 40 radhus i Fullerö. Sedan jobbar vi med planeringen av vårt projekt vid kajen i Uppsala. Där väntar vi på att silotornen ska rivas.

undefined
Det moderata kommunalrådet Therez Almerfors menar att den dipp i byggandet som ses nu är tillfällig: "Vi måste nu planera och vara beredda när det vänder i framtiden".

Det moderata oppositionsrådet Therez Almerfors (M) är inne på ett liknande spår som Erik Pelling.

– Uppsala har en fantastisk potential så min förhoppning är att vi återhämtar oss. Vi behöver vara en kommun som välkomnar nya Uppsalabor för att lösa framtidens kompetensförsörjning. Vi måste vara redo när det vänder och ha en beredskap för byggandet i form av detaljplaner, färdig mark och vad vi vill bygga och hur. 

Hon har även stora förhoppningar att den moderatledda regeringen ska komma med lagförslag som gör det lättare att bygga. 

– I dag är det omständligt och tar tid. Konkret för Uppsala är det bra om vi får en lagstiftning som gör det lättare att hantera bullerfrågor i samband med byggnationer. I Uppsala är detta ett problem i dag.

Samtliga som UNT talat med menar att det vi ser i Uppsala nu är en konjunkturfråga.

Långsiktigt menar de att Uppsala är en attraktiv plats med tillväxt och en bred arbetsmarknad med många stora företag som verkar på många olika marknader liksom universitet som alltid kommer att lockar människor.

– Men nu är läget allvarligt. Därför är det viktigt att vi skapar förutsättningar för ett bostadsbyggande så att vi inte hamnar i en situation med bostadsbrist i framtiden, förklarar Erik Pelling.

undefined
Byggandet har legat på en hög nivå i Uppsala under lång tid. Under 2023 har dock nybyggnationerna minskat med 90 procent i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!