I mars invigdes Vattenfalls nya värmeanläggning i Boländerna. Under byggnationen utreddes möjligheten att även installera en elturbin. Länsstyrelsen menade att det var ett slöseri om den nya anläggningen enbart producerade värme. Turbinen ansågs kunna vara en del i lösningen på Uppsalas kapacitetbrist i elnätet.
Då, år 2018, svarade Vattenfall att det inte var lönsamt att bygga in en turbin då elpriset ansågs för lågt men att man var villiga att ompröva beslutet om förutsättningarna ändras. Nu när elpriset är högt så är turbinen åter aktuell.
– Vi håller på att uppdatera våra kalkyler och titta på möjligheterna att installera en turbin. Vi har skickat ut förfrågningar för budgetofferter för att få en indikation på vad en installation skulle kosta, säger Johan Siilakka, anläggningsutvecklingschef vid Vattenfall.
Även om elpriset nu är högre så gör ökade priser för stål, bränsle och transport till följd av kriget i Ukraina att kostnader för en turbin ändå kan bli höga.
– Men vi tror att det kommer kunna gå att få till ett positivt underlag och att det blir lönsamt för oss att investera i turbinen. Men det vet vi inte riktigt än.
Vattenfall för en dialog med kommunen om kalkylerna.
– Vi träffas regelbundet och jag uppfattar det som att det är både vår och Vattenfalls uppfattning lokalt att den här turbinen behövs och bör komma till stånd, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt honom så har Vattenfall redan tagit en merkostnad för att förbereda för en elturbin och att det nu handlar om att se vad den nya kalkylen visar.
– Det är inte kommunens roll att subventionera en sådan satsning utan det är Vattenfalls uppgift. Men det vi har ett samarbete kring är att vi tycker att det är bra om det kan produceras el lokalt och att det bör finnas en reservkapacitet lokalt i Uppsala om elnätet nationellt skulle gå ner.
Det förs även en diskussion med regeringen ur en försvarssynpunkt.
– Det vi har fått höra hittills är att den här turbinen är så pass liten jämfört med andra satsningar att den kanske inte kvalar in till de stöd som finns att få. Men den här frågan har blivit mycket mer aktuell sen Ukrainakriget, stigande priser och gasbrist så vi tror att det bör bli ett intressantare fall även ur försvarssynpunkt framöver.
Kalkylerna förväntas vara klara i oktober.