Här är branscherna som har svårast att rekrytera

I dagens läge har i princip alla branscher i Uppsala län svårt att rekrytera personal, uppger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv. Men vissa branscher har det tuffare än andra.

Kollektivtrafiken är en av de branscher som har svårt att rekrytera.

Kollektivtrafiken är en av de branscher som har svårt att rekrytera.

Foto: STAFFAN CLAESSON/Arkiv

Ekonomi2022-09-18 21:00

– Kollektivtrafiken, krogbranschen, hotellbranschen, byggbranschen och IT-branschen har extra svårt att rekrytera.

Vad beror det på, anser du?

– Det handlar om att vi inte har ett utbildningsväsende som lirar med efterfrågan på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Holmström.

Under de senare åren har allt fler företagare vittnat om arbetssökande som egentligen inte vill ha jobbet, uppger hon som ytterligare en anledning till att det är svårt att rekrytera.

– Vissa tycker det är mer bekvämt att inte arbeta och i stället få sin försörjning via a-kassa, till exempel. Det är en tydlig effekt av att skillnaden mellan bidrag och löner är för små, säger hon.

undefined
"Det handlar om att vi inte har ett utbildningsväsende som lirar med efterfrågan på arbetsmarknaden" säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv, på frågan om vad rekryteringssvårigheterna beror på.

UNT intervjuade Anna-Lena Holmström i våras. Då var 47 000 länsbor inte självförsörjande. Den siffran är inte förändrad.

– Den är ganska skrämmande. Den får inte växa för då håller samhället inte riktigt ihop.

Hur löser man den här situationen?

– Man behöver en bättre synkning mellan utbildning och arbetsmarknad. Sedan ska det naturligtvis löna sig att jobba, därför behöver a-kassan sänkas till nivån den låg på före pandemin.

Och inom branscher där det inte krävs en utbildning?

– Dels måste företagen tala om att de finns, inte bara rekrytera via kontakter. Dels behöver man lägga mer krut på att bättre matcha arbetssökande med företagen som rekryterar.

Byggconstruct är en av många företag som har rekryteringssvårigheter. Vd Pär Karlsson delar Anna-Lena Holmströms resonemang om varför det är svårt att rekrytera trots att det är många i länet som inte har ett jobb i dag.

– För få utbildar sig till hantverkare. Det beror på att byggjobbare har förlorat status bland den yngre generationen, säger han och fortsätter:

– I dag ska man ha en akademisk utbildning och man ska jobba som tjänsteman. Det tycker jag är jättesynd för byggbranschen är rolig och stimulerande med god laganda och schyssta arbetsvillkor.

undefined
Pär Karlsson, vd på Byggconstruct, upplever att det är stor brist på hantverkare inom byggbranschen.

Pär Karlsson berättar att de för tillfället är i behov av omkring en handfull hantverkare, som de ännu inte lyckats hitta. Deras rekryteringsmetod är att ringa till kontakter snarare än att lägga ut annonser på till exempel Arbetsförmedlingen.

– En gång la vi ut en annons och fick omkring 100 ansökningar, varav ungefär fem stycken hade de kvalifikationerna vi sökte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!