Uppsala län har tredje högsta siffran i landet när det gäller rekryteringssvårigheter enligt Svenskt Näringsliv. 65 procent av företagen svarar att de har försökt rekrytera senaste halvåret.
– Det handlar främst om en enorm tillväxt och vi växer mest i landet. Det finns ett väldigt stort sug efter arbetskraft, berättar Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Samtidigt är runt 47 000 personer i länet inte självförsörjande och enligt Uppsala kommun kräver befolkningstillväxten att det skapas 2 000 nya arbetstillfällen årligen.
– Det är massor med arbetstillfällen. Ändå har vi många i utanförskap och långtidsarbetslöshet. Det är ett obegripligt glapp mellan arbetsgivares önskemål att anställa och människor som står till förfogande.
Ibland är svaret enkelt – det är ont om elektriker för att för få utbildas. Men en fjärdedel av företagen har inga särskilda utbildningskrav och enligt Anna-Lena Holmström råder ingen brist på dessa jobb. En faktor kan vara att 73 procent av svenska företag inte är nöjda med Arbetsförmedlingen.
– De signaler jag får är att Arbetsförmedlingen har undermåliga system, det gör att det blir svårt att hitta rätt kompetens. Jag har pratat med arbetsgivare som berättar att det kan ta fyra veckor att ta fram lämpliga kandidater.
I stället svarar 58 procent av Uppsalaföretagen att lyckade rekryteringar skett genom informella nätverk.
Om man inte har tillgång till dessa nätverk, är det inte svårt att komma åt de här jobben?
– Ja så är det. Har du till exempel utländsk bakgrund så är det extremt mycket svårare. Ju fler personer med utländsk bakgrund som finns bland långtidsarbetslösa, ju svårare kommer det att bli att få ut dem i jobb om man inte har strukturer som fungerar bra. Det ska inte hänga på vem du känner utan på vem du är och att du ska få rätt matchning.
Företaget Finalisten i Knivsta startade 2018 och bestod då av VD Anssi Halme, administativ chef Otso Nieminen och en montör. I dag är de 20 anställda som arbetar med list- och karmmontering. De har ett konstant behov av ny personal men har svårt att rekrytera – trots att de enda kraven för att söka tjänsten som montör är att man är arbetsam, tycker om fysiskt arbete och har körkort. Rätta sökanden internutbildas.
– Då kan man få ett yrke där det är bra betalt, fria arbetstider och betalda arbetsresor, berättar Anssi Halme.
De använder främst Arbetsförmedlingen för att annonsera tjänster. Det kommer lite ansökningar direkt vid annonsering men de sinar snabbt och ofta står det tidigt klart att den som söker kanske inte är intresserad eller vet vad rollen innebär. Det händer också att kandidater inte dyker upp till intervju.
– Dels tror jag att det kanske inte lönar sig att arbeta – skillnaden mellan försörjningsstöd och lön är för liten. Och det är inte individens fel, det är ju något fel med systemet. Jag tror också att det handlar om att det finns en svart marknad. Vi vet flera som hellre tar jobb svart, så det är också en konkurrent till oss.
De önskar en kontakt på Arbetsförmedlingen som vet vad de söker och skickar passande kandidater – sedan kan de ta nästa steg. Men framförallt vill de att fler arbetssökande vidgar sitt sökande.
– Våga söka dig till en ny bransch. Vi uppmuntrar unga utan utbildning eller med bristfälliga språkkunskaper att söka. Om du kan göra dig förstådd – sök. Vi har jobben och utbildar och du kommer in på arbetsmarknaden. Så stanna inte i svartarbete.
Maria Haglund är Arbetsförmedlingschef i länet och tycker det är tråkigt att enkäten visar att många inte är nöjda.
– Sen kanske vi inte ens har kompetensen just de här företagen efterfrågar. Jag kan förstå att vissa företag väljer andra rekryteringsvägar.
I deras undersökning med företag som annonserar på Platsbanken och i Arbetsgivarbarometern är de flesta neutralt eller positivt inställda. Enligt Maria Haglund läggs dock väldigt få jobb utan krav på gymnasieutbildning upp – samtidigt som det är den största gruppen arbetssökande, vilket leder till hård konkurrens.
– Men vi bjöd in Handelskammaren och Svenskt Näringsliv i vårt arbetsmarknadsråd med Uppsala kommun och har påbörjat en dialog för att se hur vi kan samarbeta med det här.
Programmet Rusta och matcha, där leverantörer hjälper arbetssökande som behöver extra stöd, är igång i länet. Runt 1 500 personer deltar och resultat visar att ungefär 30 procent kommer ut i varaktiga arbeten.