Redan innan sommaren började bokningsnivåerna på Uppsalas hotell återgå till de innan pandemin. Nu visar ny statistik att det positiva bokningsläget har fortsatt. Totalt har nu Uppsalahotellen sett sina intäkter öka med 178 procent under årets första sex månader jämfört med i fjol, enligt Tillväxtverket.
Stockholms Handelskammare i Uppsala län rapporterar att juli varit extra stark för hotellen och intäkterna har ökat med 63 procent jämfört med samma månad 2019.
– Det har varit väldigt bra tryck under sommaren. Det är faktiskt bättre än 2019, berättar Ann-Sophie Myrefelt, hotelldirektör på Radisson Blu Hotel.
Hon tror att det dels handlar om att många upptäckte Sverige under pandemin, men även att svenska kronan är låg och passproblem gör att många fortfarande håller sig kvar i Sverige även i år.
– Vi vågar inte riktigt tro att Uppsala helt plötsligt har blivit en sommarstad. Men vi har också alla arrangemang att tacka som har dragit mycket folk. Det är otroligt viktigt med event som anordnas i stan för att vi ska få en bra hotellsommar, berättar hon.
– Juli har varit fantastisk för oss, med bland annat O-ringen. Sommaren har generellt varit över både förväntningar och budget, berättar Hotell Botanikas hotellchef Erika Jangbratt.
Men samtidigt som de ser en uppsving i bokningar har man det tufft med bemanningen. Branschen har haft svårt att få tillbaka erfaren personal som sökte sig till andra yrken under pandemin.
– Det har varit rörigt och svårt att bemanna. Innan pandemin hade vi väldigt låg personalomsättning och flera som jobbat på hotellet länge men som nu har valt att sluta. Och det är jättesvårt att hitta ny personal, framförallt kompetent personal, berättar Ann-Sophie Myrefelt och fortsätter:
– Många blir rädda för branschen och oroliga att det ska bli skakigt och osäkert igen.
En sak som ytterligare försvårar är en förändring i gästers bokningsbeteenden.
– Det bokas väldigt sent. Jag tror det är en effekt av att det har varit så enkelt att boka hotellrum under de här två åren och många tror att det fortfarande är så. Det kan bokas på rejält under samma dag som ankomst. Det är lite problematiskt för bemanningen, säger Ann-Sophie Myrefelt.
På Hotell Botanika ser man ett liknande mönster och man har svårt att veta i förväg hur en månad kommer att bli.
– Och då hamnar man i en situation där man behöver mer extra personal då man har svårare att binda upp sig med fast personal, berättar Erika Jangbratt.
Tjänster är svåra att fylla och ibland får hotellen in väldigt få ansökningar överhuvudtaget. Båda hotellen upplever att det är svårast att rekrytera reception-och serveringspersonal och man får anställa många som är nya i branschen.
– En effekt blir att ny personal inte får rätt förutsättningar i starten för man hinner inte med när beläggningen samtidigt ökar. Och det är tråkigt för då bygger man inte en önskan att vara i branschen heller; när man hela tiden ligger steget efter, säger Ann-Sophie Myrefelt.
Erika Jangbratt tror att många väljer att stanna på de jobb de har och avstår att börja ett nytt jobb.
– Tidigare har det funnits möjlighet för människor att hoppa runt lite på olika hotell och prova nya saker. Men pandemin gjorde att man blev rädd för att göra det på samma sätt. Sen har branschen även blivit duktigare på att behålla den personal man har också, säger hon.
Ann-Sophie Myrefelt tror att i slutändan blir det en fråga om lön för de flesta som söker nya tjänster.
– Som arbetsgivare kan det så klart vara jobbigt att löneläget ökar eftersom man har ett ansvar att skapa vinst men för branschens skull är det inte helt fel. Vi har ett rätt lågt löneläge och på lång sikt kan det vara bra om det ökar om vi vill vara en bra bransch som lockar till sig kompetens, säger hon.
Hotellen försöker så gott de kan att täcka upp med befintlig personal.
– Vi arbetar mer över olika avdelningar idag, jag tror att branschen lärde sig mycket av det under pandemin. Och det är ju i och för sig bra, man har fått lära sig mer och det tycker jag är en fördel för oss som företag. Man får mer förståelse för varandra och blir mer flexibel, säger Erika Jangbratt.
I nuläget har båda hotellen svårt att veta hur hösten kommer att se ut, både med bemanning och om förändringen i bokningsbeteende är permanent.
– Jag tror att branschen kommer att ha rätt stora problem i ett par år framåt innan det stabiliserar sig, avslutar Ann-Sophie Myrefelt.