Tidningen har tidigare uppmärksammat Reforma som säljer mer hållbara möbler via sin e-handel.
Det senaste året har försäljningen tagit fart ordentligt – bland annat efter en expansion till Norge och Tyskland. 2019 omsatte bolaget 13,8 miljoner kronor och förra året landade omsättningen på 43 miljoner, en ökning med 211 procent.
– Vi ser en fortsatt ökad tillväxt, även om många andra e-handelsbolag upplever en avmattning just nu när samhället öppnar igen, säger Linnea Sweijer, grundare och vd i Reforma.
Prognosen för 2021 indikerar en omsättning på omkring 60 miljoner kronor.
– Anledningen till att det har gått så bra beror nog primärt på att vi i princip är det enda alternativet om man vill köpa både hållbara och prisvärda möbler. Ofta gör hållbarhetsstämpeln möblerna mycket dyrare, vilket gör att färre har råd att köpa dem, fortsätter Sweijer vars föräldrar en gång i tiden drev telefonikedjan Adapt med bas i Uppsala.
Hur har ni lyckats hålla nere priserna?
– Framför allt beror det på att vi inte har några mellanhänder utan till stor del säljer våra egna varumärken och kan jobba direkt mot fabrikerna.
Till skillnad från många andra möbelhandlare är företaget enbart nätbaserat – än så länge.
– Fast om vi känner att kunderna efterfrågar ett showroom så är vi inte främmande för att öppna ett sådant. Det kommer troligtvis i så fall ske i samband med att vi kommer lansera nya, större produktslag som sängar och soffor.
Vad är den långsiktiga visionen med bolaget?
– Vi vill bli ett storbolag inom branschen. På så vis kommer vi att kunna influera andra inom möbelindustrin att bli ännu mer hållbara.
Nyligen började dock möbeljätten Ikea att sälja begagnade möbler på flera av sina varuhus. Bland annat i Uppsala. Så saker har redan börjat hända.
– Det här har vi redan sett inom rese- och modeindustrin där det har blivit ett högre tryck på att tänka hållbart, säger Linnea Sweijer.
Fram till i våras ägdes Reforma av Linnea Sweijer och Anna-Klara Jönsson. Då togs Mikaela Willman in som ny delägare i bolaget. Willman är numera även finanschef i bolaget.
Att det var en kvinna som togs in som ny delägare var ett strategiskt beslut och en signal till branschen som är mansdominerad.
– Det här är en hjärtefråga för oss. Vi vill uppmuntra fler kvinnor att äga och driva bolag, fortsätter Sweijer.