Frågan har utretts hos Domstolsverket som är den statliga myndighet som ansvarar för lokalfrågorna hos landets domstolar.
Myndigheten konstaterar att det är trångt i de befintliga lokalerna och att en växande domstolsverksamhet inte kommer att få plats där i framtiden. Det finns varken tillräckligt med kontorsutrymmen eller förhandlingssalar i de befintliga lokalerna. Det ska även finnas frågetecken kring logistik och säkerhet i de nuvarande lokalerna.
Därför letar Domstolsverket nu nya lokaler till tingsrätten och förvaltningsrätten i Uppsala.
– Vi har genomfört olika byggnadsåtgärder i de befintliga lokalerna, men nu finns det inga ytterligare möjligheter att anpassa lokalerna för tingsrätten och förvaltningsrättens verksamheter. Så lokalerna ska sägas upp, säger Fredrik Rönneke, chef för lokalenheten på Domstolsverket.
Flytten från Kungsgatan kommer att ske i etapper – där förvaltningsrätten blir först ut.
När är en flytt aktuell?
– När det gäller förvaltningsrätten kan det handla om ett år från nu, men allt handlar om att hitta ny lokal som fyller behoven för en växande verksamhet.
När det gäller ny adress är Fredrik Rönneke mera förtegen.
– Det pågår ett arbete med hjälp av mäklare för att scanna av marknaden för att hitta rätt lokaler. Ett viktigt kriterium när vi tittar efter nya lokaler är närheten till järnvägsstationen i Uppsala.
Han är ganska hoppfull att Domstolsverket ska kunna hitta nya lokaler till förvaltningsrätten. När det gäller tingsrättens nya lokaler lutar det mer åt en nybyggnation i de centrala delarna av staden.
– Det är i den riktningen det pekar i dag.
Tidsperspektivet för tingsrättens nya lokaler kan vara så mycket som fem år.
– Nya lokaler ska det bli, men i och med att förvaltningsrätten först flyttar ut frigör vi yta för tingsrätten som de kan utnyttja under en övergångsperiod.
Finns det planer på att placera en ny tingsrätt i anslutning till polis, åklagare och kriminalvårdens lokaler på Svartbäcksgatan?
– Det går inte att utesluta, men vi vill inte heller skapa stora rättscentrum där flera olika rättsvårdande myndigheter håller till. För Domstolsverket är det viktigt att signalera ett oberoende för domstolarna och därmed inte placera dem på samma plats som polis, åklagare och kriminalvården.