Tingsrättens säkerhet måste förstärkas

Säkerheten vid Uppsala tingsrätt behöver förstärkas. Ombyggnad har diskuterats i flera år, men ingenting händer.

Lagman Catarina Barketorp har väntat länge på att ombyggnadsplanen ska förverkligas och en säkrare entré öppnas mot Smedsgränd.

Lagman Catarina Barketorp har väntat länge på att ombyggnadsplanen ska förverkligas och en säkrare entré öppnas mot Smedsgränd.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2017-07-21 11:02

Catarina Barketorp, lagman vid tingsrätten, kom till Uppsala i augusti 2015 efter att ha tjänstgjort bland annat vid Södertörns och Solna tingsrätter där det finns helt andra säkerhetsanordningar i entréerna, larmbågar för personer och röntgenutrustning för väskor:

– När jag kom fick jag intrycket att en ombyggnad var nära förestående. Därefter har det varit ett stort antal möten och många diskussioner och frågor, men det finns ännu inte ens ett avtal underskrivet mellan Domstolsverket som ansvarar för våra lokaler, och hyresvärden Vasakronan, säger Catarina Barketorp.

Sommaren 2016 flyttade de två hyresgästerna i lokalerna som omger tingsrätten i gatuplanet. Där ska ges plats för en ny entré vid Smedsgränd, och i hörnet vid Vaksalagatan ska nämndemännen få lokaler separerade från övrig verksamhet.

– Som det är nu förs häktade personer från häktescellerna till rättegångssalar via nämndemännens lunchlokal, och det är inte bra för någon av parterna, säger Catarina Barketorp.

Det finns ritningar över hur såväl fasader som lokalerna ska komma att se ut efter ombyggnaden. I den nya entrén ska alla besökare och merparten av personer kallade till förhandlingar passera genom en larmbåge och förbi ordningsvakter innan de kommer in till receptionen och en ny trappa upp till rättssalarna.

– Det är oklart om vi får en röntgenutrustning, annars fortsätter de manuella kontrollerna av väskor, säger Catarina Barketorp.

Oklart är det också med byggstart även om personalen fått flera olika bud redan. Först skulle det bli till sportlovet, därefter vid påsk och sedan före sommaren.

– Nu finns ingen tidsplan alls, och vi kommer inte att lägga mera tid på planering av all den logistik som krävs under byggtidens fyra etapper innan ett avtal finns underskrivet, säger Catarina Barketorp.

Regionchefen vid Vasakronan, Jan-Erik Hellman, har inte själv förhandlat med Domstolsverket men säger att parterna är överens om hur och vad som ska göra och även om priset:

– Det har varit klart i sex månader, varför avtalet dröjt vet jag inte. När det undertecknats kan vi börja upphandla byggarbetet, säger Jan-Erik Hellman.

Vid Domstolsverket säger Dennis Nilsson, senior projektledare som deltagit i förhandlingarna, att parterna stått långt ifrån varandra:

– När förhandlingarna återupptas kommer vi säkert att komma överens om pris, och också om att ett garanterat slutdatum för bygget ska finnas med i avtalet.

Uppsala tingsrätt

Uppsala tingsrätt flyttade i mars 1974 från rådhusbyggnaden vid Stora Torget till de nuvarande lokalerna på Kungsgatan. De byggdes om för cirka 30 miljoner kronor år 2000.

Tingsrätterna i Tierp och Enköping lades ned 2005 och Uppsala tingsrätt fick då hela länet som domsaga.

Förvaltningsrätter ersatte länsrätterna 2010 och Förvaltningsrätten i Uppsala delar lokaler med tingsrätten.

Ombyggnaden av lokalerna på Kungsgatan ska ge fler häktesceller och separata hissar för besökare och häktade, bättre arbetsrum för bland annat åklagare där den nuvarande entrén är, och en ny trappa upp till tingssalarna från den nya entrén. Nuvarande entré stängs men blir kvar visuellt eftersom kommunen inte gett bygglov för igenglasning. Inte heller får parkeringsfickan flyttas till den nya entrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!