Cykelpizzeria får en fast plats i Uppsala

Leo och Jonathan på Pedalling Pizza Palace har haft en intensiv vår och sommar med catering och festivaler samtidigt som de avslutat gymnasiet. Nu får de en fast plats i centrala Uppsala.

Leo Adolphus Wattin och Jonathan Cohen och deras hemmabyggda vedungspizza på cykel.

Leo Adolphus Wattin och Jonathan Cohen och deras hemmabyggda vedungspizza på cykel.

Foto: Axel Hilleskog

Ekonomi2022-07-23 17:00
undefined
Leo Adolphus Wattin och Jonathan Cohen förbereder uteserveringen på Borgen där de öppnar en fast servering 25 juli.

I våras berättade UNT om Leo Adolphus Wattin och Jonathan Cohen och sommarens planer för deras cyklande vedugnspizzeria. Leo, 18 år, och Jonathan, 19 år, kämpade då med att få sin nya ugn redo för att servera pizza i Ekonomikumparken under valborg.

Nu, några månader senare, har de bildat aktiebolag, har åtta timanställda och får snart en permanent plats på restaurang Borgens uteservering där de öppnar den 25 juli.

– Det ska bli väldigt kul. Det har funkat väldigt bra med cateringen men vi har inte kunnat vara särskilt tillgängliga för folk som vill komma och äta vår pizza eftersom det är privata evenemang, berättar Leo och fortsätter:

– Många frågar vart de kan hitta oss och därför är det här perfekt, vi kan stå här hela tiden. Samtidigt kan vi fortsätta köra catering och festivaler; vi har ett större arbetslag nu så vi kan göra alla delar samtidigt. Det har varit tråkigt att vi har byggt upp ett varumärke och sen kan inte alla ta del av det.

undefined
Jonathan Cohen och Leo Adolphus Wattin startade Pedalling Pizza Palace som ett Rookie Startup företag och forsatte när de stod utan sommarjobb förra sommaren. Nu har de catering, besöker festivaler och öppnar snart en fast uteservering under sommaren.

Under valborg fick många upp ögonen för cykelpizzerian och våren och sommaren har varit full med bokningar. De har haft festivaler och catering flera gånger i veckan samtidigt som de har gått sista året på gymnasiet. De berättar om en intensiv tid.

– Det har varit helt sjukt. Vi slutade skolan 16 och sedan byggde vi ugn hela kvällen och halva natten. Planen var att satsa och köra valborg och sen fokusera på skolan. Men så blev det ju inte riktigt, berättar Leo.

Samarbetet med Borgen började redan förra året då Kevork Ekizean, ägare till restaurangen, erbjöd sig att underlätta för Leo och Jonathan att beställa råvaror och få alla nödvändiga tillstånd.

– Vi sålde pizza i Stadsparken då och cyklade förbi här varje dag och en dag kom Kevork utspringande och erbjöd sig att hjälpa oss. Han är själv ung entreprenör och kände väl igen sig i oss, säger Jonathan.

Kevork Ekizean tog över Borgen när han var 19 år och ville hjälpa Leo och Jonathan ta nästa steg.

– Jag sa att om ni någonsin behöver hjälp med finansiering eller vägledning så ring mig. Sedan hörde de av sig i höstas och började jobba genom oss på restaurangen och vi lärde dem allt om skatter, lagar, miljö och hälsa. Sedan gjorde vi ett aktiebolag och har gasat på sedan dess, berättar han.

Till slut blev det ett mycket större projekt än de alla trott.

– Men det har varit väldigt roligt att hjälpa de här killarna, de är otroligt ambitiösa, duktiga och talangfulla.

undefined
På uteserveringen intill järnbron kommer Pedalling Pizza Palace att finnas så länge vädret tillåter.

Borgen hade haft en fullbokad vår när pandemirestriktionerna lyfte och kände att de behövde ett sommaruppehåll. Därför bestämde de att låta Pedalling Pizza Palace nyttja uteserveringen istället.

– De behövde en plats att stå på och vi kommer inte använda den så mycket till vardags. Då passade det bra att de istället fick en plats att synas på och servera sin pizza. De har haft stor efterfrågan och inte kunna stå där folk kan hitta dem men om de är hos oss och gör det här via restaurangen har de alla tillstånd genom oss.

Nu kommer pizzerian ha öppet så länge vädret tillåter men sen pausas verksamheten.

– Vi har vetat från början att det inte kommer gå att hålla igång på vintern, men det är perfekt för vi vill inte vara här på vintern, säger Leo.

Så i vinter åker Leo till Sydostasien och Jonathan till Centralamerika.

– Så vi delar på oss och tar lite semester. Men vi kommer tillbaka nästa vår igen, avslutar Jonathan.

undefined
Jonathan Cohen sköter det mesta av den privata cateringen som företaget gör då han har körkort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!