I fjol rapporterade UNT om Uppsalas cyklande pizzakollektiv Pedalling Pizza Palace, som drivs av kompisarna Leo Adolphus Wattin och Jonathan Cohen. De har byggt en cykeldriven vedugnspizza som de förra året cyklade runt i Uppsala. Snart är de tillbaka.
Leo bodde tidigare i Australien där hans pappa byggde en pizzaugn i trädgården.
– Sen dess har vi bakat pizza. Ett år kunde jag inte få jobb och vi hade pizzaugn här i Sverige också så jag startade ett slutet sällskap där vi serverade färska pizzor. Sen ville vi fortsätta men det gick inte i mina föräldrars trädgård. Då föreslog mamma att ta den på cykeln, säger han.
Även i år fokuserar de på events, fester och festivaler men ska försöka finnas ute på gatorna också. Just jobbar de med att få ihop en arbetsstyrka och de får mycket hjälp av familj och vänner.
– Min bror Mingus är mästaren bakom degen. Han har stått och gjort pizzadeg hela vintern, säger Leo.
Bättre deg är inte enda förändringen. De har nu även hjälp av Restaurang Borgen för att underlätta verksamheten och håller på att bli aktiebolag.
– Och så har vi en större ugn som vi har svetsat ihop med material från Biltema och Skrotcentralen. Den är inte helt klar men kommer vara det till valborg så folk kommer se den på stan.
Men hur tung är den egentligen att cykla runt?
– Den är ganska tung men vi tänker på det som träning. Men blir det mycket i sommar så har vi pratat om att investera i att göra om den till elcykel.