Experterna svarade på UNT-läsarnas frågor

Hur stor ska en buffert vara? Och hur mycket kan man kräva att hemmaboende stora barn betalar för sitt uppehälle? Experterna Maria Danielsson (vd fastighetmäklarna Widerlöv), Emma Persson (privatekonom Länsförsäkringar) och Maria Torstensson (budget- och skuldrådgivare Uppsala kommun) svarade på UNT-läsarnas frågor om privatekonomi.

Jesper Hansson (tv), chef för Riksbankens avdelning för penningpolitik och Riksbankens chef Stefan Ingves vid pressträff om det penningpolitiska beslutet och räntebeskedet. Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.

Jesper Hansson (tv), chef för Riksbankens avdelning för penningpolitik och Riksbankens chef Stefan Ingves vid pressträff om det penningpolitiska beslutet och räntebeskedet. Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5 procent.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-11-24 15:24

Under torsdagen kom Riksbankens besked – styrräntan höjs med 0,75 procentenheter, och landar på 2,5 procent. Så hög har räntan inte varit på 14 år, sedan finanskrisen härjade som värst 2008.

Och dit Riksbanken går är sällan de andra bankerna sena att hänga efter. En höjning av bolåneräntorna med 0,75 procentenheter lurar med största säkerhet runt hörnet för de allra flesta, menar Magnus Hjelmér på Ica Banken, och kommer leda till tusentals kronor i ökade räntekostnader för upplänningarna. För en genomsnittlig villaägare i Tierp kan månadskostnaden öka med 1 153 kronor, medan husägare i Sigtuna kan få så mycket som 2 946 kronor mer i räntekostnader – varje månad.

Det ekonomiska läget väcker en hel del frågor. Hur påverkar det här bostadsmarknaden? Ska man binda sitt bolån? Och hur mycket kan man kräva att hemmaboende stora barn betalar?

Maria Danielsson, vd på fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala, Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar samt Maria Torstensson, budget- och skuldrådgivare på Uppsala kommun, har svarat på de frågor som UNT:s läsare har skickat in. Läs alla frågor och svar här i chatten:

Obs: Chatten uppdateras med svar efterhand

Styrräntehöjningar

Riksbankens styrränta används för att öka eller minska efterfrågan i ekonomin. Genom att justera den uppåt eller nedåt försöker Riksbanken motverka svängningar i konjunkturen.

Tidigare i höst höjde Riksbanken med 100 punkter (1 procent) så att den landade på 1,75 procent. Under torsdagen höjdes den med 75 punkter för att nu ligga på 2,50 procent. Det är den högsta nivån sedan 2008. Riksbanken har även aviserat ytterligare höjningar i början på 2023.

Källor, Riksbanken, Ekonomifakta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!