Kraftig räntehöjning för många hushåll i länet

Riksbanken fortsätter sin kamp mot den höga inflationen och hissar upp styrräntan med 0,75 procentenheter. För upplänningarna betyder det tusentals kronor extra i räntebetalningar – varje månad.

Månadskostnader för både villa- och bostadsrätter fortsätter att öka i och med Riksbankens senaste räntehöjning.

Månadskostnader för både villa- och bostadsrätter fortsätter att öka i och med Riksbankens senaste räntehöjning.

Foto: Patrik Lundin/UNT-arkiv

Ekonomi2022-11-24 12:07

Under torsdagsmorgonen kom beskedet. Riksbanken drar till med en ny trippelhöjning för att tygla inflationen och höjer därmed styrräntan med 75 punkter, eller 0,75 procentenheter. Det innebär att den nya styrräntan landar på 2,5 procent. Så hög har den inte varit sedan finanskrisen i slutet av 2008.

– Det var ganska förväntat med tanke på hur inflationen har sett ut den senaste tiden. Även om vi faktiskt såg en minskning från september månads 9,7 procent till oktober månads 9,3 procent är inflationen fortfarande väldigt hög. Riksbanken tar i med hårdhandskarna, och det är väl det som krävs för att få ner inflationen ytterligare, säger Magnus Hjelmér, privatekonom på Ica Banken.

undefined
"Nu behöver man se över känsligheten i den egna ekonomin", råder Magnus Hjelmér, privatekonom på Ica Banken.

När Riksbanken höjer sin ränta brukar inte de andra bankerna vara sena med att hänga efter. En höjning av bolåneräntorna är alltså att vänta inom kort – om de inte redan börjat. Under veckan innan riksbanksbeskedet höjde storbankerna Swedbank och Nordea sina rörliga räntor med 30 punkter till 4,64 respektive 4,59 procent, enligt Dagens Industri.

– Man brukar säga att man kan överföra Riksbankens höjning direkt till den rörliga räntan. Har man ett rörligt bolån kan man vänta sig en höjning med 75 punkter ganska omgående. Även de bundna, långa räntorna kommer att påverkas av situationen – men framförallt de som har rörlig ränta kommer att känna av det här direkt.

För somliga kan det nu vara läge att binda sin ränta, rekommenderar Magnus Hjelmér. Chansen att låsa fast den lägsta räntan har redan passerat, men kortare bindningstider på ett år eller två kan vara en bra idé. På så sätt sitter man inte fast med en lång bindningstid om Riksbanken får bukt med inflationen och vi faller tillbaka till ett ränteläge där en rörlig ränta är bättre. I grund och botten handlar det om hur känslig den egna ekonomin är för fler räntehöjningar.

– Sen finns det alltid prutmån på sin ränta. Listräntan är den ränta som bankerna säger att de är beredda att låna ut pengar till. Men varje månad rapporterar bankerna in till Finansinspektionen hur mycket man faktiskt har lånat ut pengar för, det vill säga snitträntan. Prutmånen på en ränta är skillnaden mellan procenten banken säger att de vill låna ut för, och procenten de faktiskt lånade ut för, säger Magnus Hjelmér.

undefined
Den genomsnittliga villaägaren i Sigtuna kan behöva betala 2 946 kronor extra i räntekostnader varje månad.

Swedbank har till exempel en listränta på 4,64 procent för sina tremånadersräntor, det vill säga de rörliga räntorna. Det är vad de säger att de vill låna ut pengar för. Men tittar man på snitträntan, vad Swedbank faktiskt har lånat ut pengar för i genomsnitt i oktober, ligger siffran på 3,10 procent, enligt jämförelsesajten Compricer. Handelsbanken anger en listränta på 4,29 procent, men har en snittränta på 3,13 procent. Har men en rörlig bolåneränta som ligger högre än snitträntan kan det alltså finnas utrymme att pruta.

– Jämför din nuvarande rörliga ränta med snitträntan som din eller andra banker lånat ut den senaste tiden. Då kan man se om man har förhandlingutrymme att sänka räntan, säger Magnus Hjelmér.

För i och med räntehöjningen ökar månadskostnaden kraftigt. Den genomsnittliga villaägaren med rörlig ränta i Uppsala län betalade 8 601 kronor i månaden i oktober. Efter en räntehöjning om 0,75 procentenheter blir den nya månadskostnaden 10 780 kronor, enligt nya uträkningar från Ica Banken. Det är en ökning med 2 179 kronor – varje månad.

I oktober låg snitträntan på 2,96 procent, enligt Ica Banken. Tar bankerna rygg på Riksbanken och höjer sina bolåneräntor med 75 punkter landar snitträntorna i stället på 3,71 procent. Det innebär att varje lånad miljon kostar 625 kronor mer i månaden för låneinnehavarna. Nedan finns exempel på hur mycket din räntekostnad ökar, beroende på hur stort lån du har. Ränteavdrag är inte medräknat. 

Lån: 500 000 kronor     
Tidigare månadskostnad: 1 233 kronor    
Ny månadskostnad: 1 546 kronor   
Ökning: 313 kronor  

Lån: 1 000 000 kronor    
Tidigare månadskostnad: 2 467 kronor    
Ny månadskostnad: 3 092 kronor      
Ökning: 625 kronor   

Lån: 1 500 000 kronor   
Tidigare månadskostnad: 3 700 kronor   
Ny månadskostnad: 4 638 kronor   
Ökning: 938 kronor   

Lån: 2 000 000 kronor  
Tidigare månadskostnad: 4 933 kronor   
Ny månadskostnad: 6 183 kronor   
Ökning: 1 250 kronor 

Vad är styrräntan?

Styrräntan, som tidigare var känd som reporäntan, är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg.

Genom att höja eller sänka ränta kan Riksbanken påverka andra räntor i Sverige, vilket i sin tur påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och inflationen.

Det är därför Riksbanken höjer styrräntan när inflationen stiger. På så sätt hoppas man kunna bromsa efterfrågan, och få inflationen att falla tillbaka igen.

Källa: Riksbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!