Det är -16 grader och landsväg 290 från Uppsala till Österbybruk försvinner stundtals i kölddimma. Från de gamla gruvarbetarbostäderna slingrar sig vägen mot gruvan, kantad av stora lövträd i vintervila. Här har man brutit järn sedan 1200-talet. Den högvärdiga magnetitmalmen i gruvan försedde vallonbruken i Uppland med malm och det skapade sedan välstånd till hela landet. Efter några års tystnad är gruvan på gång att öppnas igen.
– För små orter betyder det jobbtillfällen, säger Thomas Sandqvist som bor i Dannemora och ser fram emot att gruvan ska öppna.
Förra gången gruvan var öppen, 2012 till 2015, gick mycket av trafiken till och från gruvan förbi bostadshusen. För övrigt ser han inga nackdelar. Den höga gruvlaven ser Thomas Sandqvist från sitt köksfönster, trots att han bor längst ner i huset.
– Hoppas de nya ägarna också sätter en julgran högst uppe på gruvlaven, säger Thomas Sandqvist och ler.
Jani Liikanen bor också i Dannemora och menar att det bara är positivt att gruvan ska öppnas.
– Det finns inga lediga bostäder här så vi hoppas att de prioriterar att anställa folk från bygden. Då går ju skattepengarna tillbaka hit också.
Han minns också förra gången gruvan var igång.
– Det blev ett så tjockt lager damm att det var meningslöst att tvätta fönstren. Men får de bara ner krossen på djupet nu, som de säger, så blir det bra, säger Jani Liikanen.
Men alla är inte lika entusiastiska. Det finns även Dannemorabor som är mestadels negativa till gruvans pånyttfödelse på grund av oro för buller, damm och översvämningar.
– Det skramlade som fan här, man kunde inte tala i telefonen, säger en person som inte vill uppge sitt namn.
Oron grundar sig i historien. Före 1992 låg gruvans kross under jord, men vid återstarten 2012 lade man krossen över jord och fick problem med buller och damm.
Flera boende i Dannemora och Österbybruk tillhör släkter som levt och verkat här i många hundra år. Dannemora var enormt viktigt i Sverige på 1700-talet. Det finns en märkbar stolthet över gruvan och bygden. Att den nya gruvan är tänkt att bli världens första fossilfria gruva uppskattas också.
– Man tar vara på det fantastiska kunnande som finns hos de som jobbat tidigare. Platschefen är härifrån och de tittar på alla misstag från 2012. Jag tror att vi blir glatt överraskade, säger Annika Trolin Andersson som bor i Österbybruk och har jobbat 30 år som guide i området.
Grangex AB som ska driva gruvan nu planerar att ha krossen djupt nere i gruvan.
– Trots att flera gamla gruvgubbar varnade valde man en torr process vid anrikningen förra gången. Och så fick man problem. Grangex planerar att krossa malmen i gruvan och sen hissa upp malmen. De ska bygga ett nytt anrikningsverk och det blir en våt metod, man ska alltså använda vatten, som binder dammet, säger Annika Trolin Andersson, och fortsätter:
– Och så finns det en ny väg till gruvan nu, så trafiken blir mindre störande. Det blir ett uppsving för hela bygden, mer liv och rörelse.
Eva Pajuniemi är ute på hundpromenad och trotsar mörker och kyla. Hon bor riktigt nära gruvan, men tycker att det bara är bra att den ska öppna igen.
– Det är inte många gruvgubbar kvar i området så de måste ju anställa folk utifrån. Men jag tror det ordnar sig med bostäder.
Hon berättar om tiden i mellanspelet, när gruvan var nedlagt, mellan år 1992 och 2012, då det var catering i gruvan och flera stora artister som uppträdde, bland annat Tomas di Leva och Jerry Williams.
– Det var roligt också.
Annika Trolin Andersson har också erfarenhet från att jobba med gruvan och minns hur det var:
– Stämningen i gruvan var väldigt bra, man tog hand om varandra. Även om förhoppningarna tyvärr grusades så var det bra stämning även åren mellan 2012–2015. Det var otroligt roligt. Men jag tror att det blir bra nu också.
Nya arbetstillfällen är mycket välkomna i bygden. Men var ska folk bo?
Annika Trolin Andersson ser en lösning även på detta. En granne håller på att bygga om sin villa till flera lägenheter som sedan kan hyras ut.
– Det är bra tänkt. Många äldre som bor i stora hus kan göra detsamma.
Annika Trolin Andersson tror att gruvåterstarten kommer blåsa nytt liv i hela bygden.
– Snart låter det igen i Dannemora. För min del kommer det att kännas som en trygghet, säger hon nöjt.