Fler utländska medborgare som begår brott ska utvisas. Det är grunden för den lagändring som kom 1 augusti 2022. "Andelen utvisade kommer att öka med cirka 30 procent", står det i utredningen till lagen.
Än så länge syns dock inga tecken i statistiken på detta. 2021, året innan lagändringen, klubbade domstolarna 453 utvisningsbeslut. 2022, då den nya lagen gällt under några månader, sjönk siffran till 407 utvisningar.
De nya bestämmelserna kom i augusti 2022 och omfattar endast brott som begåtts efter den tidpunkten. Liselott Herschend vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum granskar hur den nya lagen tillämpas.
Hon menar att lagändringen kom så nyligen att den sannolikt inte hunnit tillämpats så många gånger i rättskedjan hösten 2022.
– Det kan nog också spela roll att det tar tid innan ny lagstiftning sätter sig. Åklagarna och domstolarna ska ha hunnit sätta sig in i och ta till sig de nya reglerna, säger Liselott Herschend.
Lagskärpningen innebär en rad förändringar för utländska medborgare som begår brott i Sverige, bland annat dessa:
- Fler brott kan leda till utvisning. Straffvärdet ska vara minst sex månaders fängelse. Tidigare gällde ett års fängelse.
- Brottslingar löper större risk att utvisas om de inte skaffat jobb, lärt sig svenska eller på annat sätt inte integrerat sig. Att någon varit i Sverige lång tid ska ges mindre tyngd.
- Tidigare var det förbjudet att utvisa en person som kom till Sverige innan 15 års ålder och vistats här minst fem år. Det förbudet har strukits.
– Det är tydligt att många åklagare har frågor kring vad lagändringen innebär, säger Liselott Herschend. En av de vanligaste handlar om att det numera går att utvisa personer som kommit till Sverige innan de fyllt 15 år. Det kan röra sig om personer som begått brott flera gånger i Sverige utan att utvisas men som nu kan riskera utvisning om de begår nya brott, trots att de kanske varit 20 år här i landet.
Sett till det totala antalet domar för brott är det ovanligt med utvisning. Under 2022 avkunnades 110 000 domar i brottmål i Sverige. I 407 av dessa beslutades det om utvisning, det vill säga i knappt en halv procent av alla domar.
Även om den nya lagen väntas öka antalet domar med utvisning är det inte säkert att de dömda lämnar Sverige. Orsaken är att en del som ska de utvisas inte tas emot av sina hemländer eller att de riskerar svåra repressalier där.