Efterlyst svensk gripen i Turkiet

En man från södra Sverige ska ha stått bakom smugglingen av ett större parti knark till Uppsala. Gottsundanätverkets toppfigur dömdes, men 40-årige mannen kom undan och blev därefter internationellt efterlyst. Nu har han gripits i Turkiet, vilket SVT var först att rapportera om.

Polisen i USA lockar med 5 miljoner dollar för tips som gör att 40-åringen från Sverige kan gripas.

Polisen i USA lockar med 5 miljoner dollar för tips som gör att 40-åringen från Sverige kan gripas.

Foto: Polisen / TT

Brott2023-11-05 08:49

En internationellt efterlyst svensk man i 40-årsåldern har gripits i Turkiet, vilket SVT var först att rapportera om.

Han greps i Istanbul på lördagskvällen, skriver Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya på X, tidigare Twitter.

Mannen är i Sverige häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, skriver Expressen.

40-åringen misstänks också för en rad knarkaffärer i Uppsala. Bland annat ska han ha sett till att 193 kilo amfetamin fördes till Uppsala. Knarkaffärerna ska ha skett i samarbete med Gottsundanätverket. Mannen placeras också högst upp i nätverkets hierarki av polisen och anses därmed vara en av toppersonerna i nätverket.

Efter att tullen lyckats beslagta ett större parti amfetamin dömdes Gottsundanätverkets toppfigur för grovt narkotikabrott. Den 40-åriga mannen lyckades däremot komma undan. Han häktades i sin utevaro av Uppsala tingsrätt år 2021.

I USA är han efterlyst misstänkt för att ha varit en ledande administratör och möjliggörare av grov organiserad brottslighet genom FBI:s egen chattjänst Anom. Tjänsten hade FBI utvecklat för att lura kriminella att använda den och på så sätt bättre kunna spana på dem och deras förehavanden.

LÄS MER: Så gillrade FBI världshistoriens största fälla mot kriminella 

Att FBI låg bakom tjänsten avslöjades 2021 och då hade den spritts bland kriminella- Polisen fick en hemlig kopia av alla meddelanden de skickade mellan varandra med Anom.

Svensken lurades av FBI och sålde telefoner med Anom installerat till flera kriminella gäng. Amerikansk och svensk polis kunde följa vad kriminella skrev till varandra och i Sverige ledde Anom-chattarna till att mer än hundra personer greps.

I somras gick det amerikanska utrikesdepartementet ut och erbjöd en belöning på motsvarande drygt 54 miljoner kronor till den som kunde ge tips som ledde till ett gripande av mannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!