Räddningen uteblev – familjen lever bland möss

Mögel, vattenskador, sönderslagna fönster, ingen värme och invasion av möss. De nya ägarna skulle rädda skandalhusen i Tobo men problemen lever vidare. "På nätterna stänger jag sovrumsdörren och hoppas att mössen inte ska komma till sängen", säger Sadiq Aliyi, 18.

 Ahmed och 18-åriga Sadiq Aliyi har bott i Tobo i två år men hoppas på att kunna flytta snart. Nu bor det ungefär 25 till 30 andra på Skolvägen, många är familjer med flera barn.

Ahmed och 18-åriga Sadiq Aliyi har bott i Tobo i två år men hoppas på att kunna flytta snart. Nu bor det ungefär 25 till 30 andra på Skolvägen, många är familjer med flera barn.

Foto: Anna Bredberg

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2023-02-20 17:00

Den fuktiga luften slår emot en direkt. Mögellukt, slitna vattenskadade väggar, trasiga lister, element som inte fungerar och massor av muslortar under diskhon i köket. Det är svårt att ta in att det här är en lägenhet för en barnfamilj på fem personer i Sverige 2023.

undefined
Ahmed och 18-åriga Sadiq Aliyi har bott i Tobo i två år men hoppas på att kunna flytta snart. Nu bor det ungefär 25 till 30 andra på Skolvägen, många är familjer med flera barn.

– Det är mycket möss och råttor här. Vi har även vattenskador, det rinner ner vatten från taket i badrummet och fönstren är sönder. Egentligen vill vi bara flytta härifrån men vi har inte råd, säger Ahmed Aliyi som har bott på Skolvägen med sin familj i två år.

De gamla bruksfastigheterna på Skolvägen, Bruksgatan och Villavägen är en lång tragiskt följetong som pågått i över tio år. 

Husen är insnärjda i en härva av bostadsbolag som inte har tagit sitt ansvar och ofta varit centrerade kring Johan Stendahls Storsjöns fastigheter. 

Totalt handlar det om ett femtiotal lägenheter i ett flertal olika hyreshus som har varit i så dåligt skick att det har varit föremål för tvångsförvaltning, uthyrningsförbud, evakuering av boenden och tvister med kommunala bolag kring olika fakturor.

undefined
Mögel- och fuktskador är synliga på flera olika ställen i lägenheten.

– Man måste gå med kofta för att inte riskera att bli biten, även på sommaren. Fönstren skulle behövas göras något åt, så vi kan öppna på sommaren utan att de går sönder. Det blir väldigt varmt på sommaren, då är vi alltid ute, säger 18-åriga sonen Sadiq Aliyi. 

undefined
Fönstren i lägenheten går inte att öppna och stänga eftersom de alltid riskerar att gå i sönder.

Under diskbänken finns tydliga spår av mössen, även bland kläderna som ligger nerpackade i soppåsar i köket och som väntar på att slängas. Sadiq Aliyi håller upp en grå, söndertuggad schal. 

– Vi ser de hela tiden, på morgonen när vi vaknar och på nätterna hör vi bara dem. De kommer ut från ingenstans. På nätterna stänger jag sovrumsdörren och hoppas bara att de inte ska komma in till sängen.

undefined
Flera kläddesplagg är förstörda på grund av mössen som så ofta dyker upp i bostaden.

2022 tog Christoph Svahns bolag Norrkronan över de nio hyreshusen på Skolvägen, Villavägen och Bruksgatan. Prislappen var enligt Arbetarbladet 26,4 miljoner kronor. Den nya ägaren utmålades som räddaren i nöden och renoveringar av fastigheterna påbörjades.

 – När den nya ägaren kom hit trodde vi att det skulle bli bättre men efter några månader försvann han, så det har inte blivit bättre, säger Sadiq Aliyi.

undefined
Under diskhon i köket ligger det muslortar överallt.

Runt husen på Skolvägen ligger bråte som bland annat påminner om arbetet med att förbättra fastigheterna, men mycket av detta fick ett abrupt slut. Köpet av fastigheterna gick nämligen inte igenom eftersom de nya ägarna Norrkronan inte har betalat köpet. Även denna affär är snårig och utreds av åklagaren Moa Blomqvist. Fastigheterna gick tillbaka till de gamla ägarna Storsjön Fastigheter som har gått i konkurs och därför ägs husen nu av en konkursförvaltare.

undefined
Far och son Aliyi berättar om problemen som finns i lägenheten.

Många av de boende i området kommer från utomeuropeiska länder, framför allt från Kongo-Kinshasa och hyran betalas till stor del av Tierps kommun. Men vem som ska åtgärda mögel, värme, vattenskador, fönster och problem med råttor i lägenheterna verkar oklart. 

– Det är en väldigt stökig historia och mycket att gå igenom. Jag fokuserar nu mest på att hitta en bra och seriös köpare till fastigheterna, säger Martin Bergander, förvaltare för konkursboet som nu äger husen.

Ska hyresgästerna behöva leva i den dåliga boendemiljön under tiden?

– Nej egentligen inte och vi åtgärdar mindre problem som till exempel en trasig kyl eller spis. Men är det större renoveringsarbeten så får de nya ägarna göra det. Vi förvaltar bara fastigheterna under tiden. 

Hur går det att hitta nya köpare?

– Det går hyggligt bra, men det gäller att få rätt bud och en seriös köpare. I grunden är det ett väldigt bra bestånd med fina hus och trots de bistra ekonomiska tiderna så tror jag att det går att hitta en köpare som är villig att åtgärda det som behövs och tänker långsiktigt.

På gården träffar UNT Jimmie Zällh, områdets fastighetsskötare, som arbetar för konkursboet och själv bor i ett av husen sedan tre år tillbaka.

– Jag försöker göra vad jag kan för hyresgästerna här. Men det finns ett stort renoveringsbehov eftersom husen är så gamla. Då måste man börja från grunden, berättar han.

– Det bästa skulle vara om alla flyttade ut härifrån så att man kunde göra ett ordentligt renoveringsjobb. Problemet är väl vart hyresgästerna ska ta vägen då. Jag önskar själv att jag kunde flytta härifrån.

Röra med misskötsel

2007–2011 ägde Johan Stendahls företag fastigheterna och försummade dessa vilket ledde till att han kom med på Hem & Hyras Svarta lista, som en av Sveriges värsta hyresvärdar.

2011 tvångsförvaltades 60 lägenheter en tid.

2015 beslutar Tierps kommun att vissa av lägenheterna inte får hyras ut på grund av hälsoproblem. Nya bolag tar över fastigheterna, men problemen kvarstår. 

2022 tar Christoph Svahn över fastigheterna, men köpet ogiltigförklaras och nu förvaltar ett konkursbo fastigheterna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!