De två nybyggda parhusen längs Norbyvägen i Kåbo liknar inga andra hus i Uppsala. De är nämligen byggda helt i ek. Både väggar, golv, trappor, fönsterfoder, stommar och tak. Och skorstenar. Bara grunden är gjuten betong.
Matz Eriksson står med randiga och färgglada strumpor på det ljusbetsade ekgolvet. Han tecknade sig tidigt för en av de fyra trevåningslägenheterna och har följt projektet från ritningsstadiet.
I 15 år bodde han i en äldre villa i Svartbäcken, visserligen också ett trähus, men det här är något helt annat. Han flyttade in ett par dagar före julafton och trivs väldigt bra.
– Jag är intresserad av design och inredning och det känns jättebra att bo här. Det är nästan overkligt. Det är så fint och ljust och husen smälter dessutom in mycket bra i miljön häromkring.
Att parhusen är byggda helt i obehandlat trä är något som Matz Eriksson gillar.
– Träet är ett fascinerande material och ger en naturlig känsla. Husens utseende kommer att ändras med vädret och med åldern. Efter ungefär ett år kommer ytan att ha grånat, men inte överallt. På vissa ställen som inte är lika utsatta för sol behålls träfärgen och hela intrycket kommer att bli mer levande.
Invändigt är det bara färgen på väggarna och kökets utformning som Matz Eriksson har haft synpunkter på.
– Väggarna var tänkta att vara vita, men jag valde grått i stället för att det skulle kännas lite varmare. Och så har jag ändrat om helt i köket.
I den öppna planlösningen har det blivit mörkblå köksluckor och kökslådor. Den stora köksön i mitten med den stora marmorskivan har fått en liten diskho. Spishällen var i det ursprungliga förslaget placerad i köksön, men återfinns nu vid diskbänken mot innerväggen.
– Jag är väldigt nöjd. Köksdelen har blivit som en möbel i sig som hänger ihop med hela rummet, säger Matz Eriksson.
Men det mest iögonfallande i rummet är något annat. Riktar man blicken nedåt tittar man rakt ner i vinkällaren som är placerad i en cementcylinder i husets grund. Dörren, som är av glas och alltså en del av golvet, öppnas elektriskt med en knapp på köksön.
Vi går ner för den rundfasade ektrappan. I det cirkelformade rummet, som är knappt tre meter i diameter, är trädoften extra stark. Det är kyligare och här är golvet av tegel, vilket förstärker källarkänslan.
På de rundande hyllorna längs väggarna förvarar vin- och matlagningsintresserade Matz Eriksson sin vinsamling och sina kokböcker.
– Jag är egentligen ingen riktigt vinkännare, men när jag nu har så fina lagringsmöjligheter så är det klart att jag läser på lite extra inför inköpen jag gör, säger han.
Att bygga bostadshus helt i trä är en trend. Fördelarna är hög hållfasthet i förhållande till vikten och trä som material är dessutom både lättarbetat och förnybart. Ny byggteknik gör det också möjligt att bygga riktigt höga trähus. På flera håll i landet byggs hyreshus på 6–9 våningar helt i trä.
Arkitekten som ritat parhusen i Kåbo heter Mikael Ahrbom och jobbar på firman Sustain VR & Architecture, som är ett dotterbolag till Rosendal Fastigheter.
– Jag spetsade arkitektskolan med lite extra möbelsnickarutbildning och älskar att jobba med trä. Jag har tidigare jobbat på ett danskt arkitektkontor och för mig var det viktigt att leka med den klassiska formen av sadeltakshus, samtidigt som designen skulle kännas modern, säger han.
Tomterna är avstyckningar från kvarteret Kåbo blomman intill den gamla direktörsvillan från 1886, där Rosendal Fastigheter i dag har sitt kontor.
Här står i dag flera stora ekar och tanken är att trähusen, som är placerade i vinkel mot villan, ska upplevas som en organisk del av parken. De spetsiga ektaken har en vinkel på hela 47 grader och ska ge en känsla av att husen liksom träden i trädgården sträcker sig upp mot himlen.
– Utmaningen med projektet har varit de svenska byggreglerna. I Sverige brukar vi inte göra hela tak av trä och vi ville till exempel inte ha några hängrännor och stuprör. I stället är vattenavvisningen dold och det var en del pyssel att få till detaljerna, säger Mikael Ahrbom.
Lösningen blev 5 mm breda springor mellan takbräderna där vattnet rinner ner i en dold hängränna som kan rensas via längsgående luckor på taket. Även snörasskyddet är gjort i ek, men när man ville göra den obligatoriska sotningsstegen på taket i trä sade besiktningsmannen stopp. Kompromissen blev diskreta trappsteg i plåt längs det brant lutande taket.
Att bygga i ek kostar det dubbla jämfört med till exempel furu. Men hållbarheten är å andra sidan betydligt längre. Eken är hämtad från Kroatien och är ännu starkare än svensk ek, enligt Mikael Ahrbom.
– Det finns många klassiska trähus som hållit i flera hundra år. Det här är väldigt gediget byggt och rätt luftat kan trähus stå i princip hur länge som helst.
Dessutom är de miljömässiga fördelarna påtagliga. I det miljö- och klimatprogram som Uppsala kommun antagit är husbyggen i massivt trä ett av de strategiskt viktiga områden som pekas ut för att Uppsala ska nå sina miljömål.
– Trä binder koldioxid och är energi- och miljömässigt överlägset jämfört med andra byggmaterial. Ett hus byggt i trä uppväger bygget av två betonghus när det gäller klimatpåverkan, säger Mikael Ahrbom som också ritat 8 villor och 42 radhus i den nya stadsdelen Fullerö hage som just nu växer fram norr om Uppsala. Även här handlar det om trähus med ekpanel på ytterväggar och tak.
Parhusen i Kåbohar ovanligt stora fönster på markplanet och till och med ytterdörren är av glas. Det skapar ljus, men ger också väldigt mycket insyn. Det stör inte Matz Eriksson.
– Jag tycker att det känns som om man är både ute och inne samtidigt, säger han när han guidar oss igenom husets tre våningar.
Inuti är träkänslan inte alls lika dominerande som på utsidan. Trapporna och golven är visserligen i ek, liksom balkongerna på våning två och tre, men annars är det i stort sett bara bjälklaget som på vissa ställen skvallrar om att huset är byggt i massivt trä.
Även på mellanplanet är det öppna ytor med fönster åt tre håll, vilket ger en tydlig känsla av rymd. Men insynen här är inte lika påtaglig, eftersom de fönster som vetter mot grannarna är betydligt mindre i storlek.
Högst upp ligger det 25 kvadratmeter stora sovrummet. Här är höjden på det brutna taket närmare fem meter. I mitten av rummet står en dubbelsäng varifrån man via stora skjutdörrar i glas blickar ut mot en åtta kvadratmeter stor insynsskyddad balkong.
Bredvid sovrumsingången står en tre meter hög gråvit surfbräda lutad mot väggen.
Surfar du?
– Ja, men inte på den där. Jag tycker bara att den är så snygg och tänker sätta upp den på väggen, säger Matz Eriksson och ler.