Ett sätt att begränsa klimatförändringarna är att fånga in koldioxid och lagra den exempelvis i berggrunden. Uppsala är en av de platser där det finns planer på att sätta tekniken i verket. Vid sin anläggning i Boländerna, där Vattenfall framställer fjärrvärme från avfall, vill det statliga företaget använda metoden, kallad CCS, Carbon Capture and Storage.
Tanken är att Vattenfall med hjälp av CCS inledningsvis ska fånga in 200 000 ton koldoxid per år i Boländerna, vilket i stora drag motsvarar utsläppen från Uppsalas trafik. Koldioxiden ska avskiljas innan den lämnar skorstenarna. Tekniken är beprövad men stötestenen är pengar. Att samla in och omvandla koldioxid till vätska som enligt planerna ska transporteras till en lagringsplats i Norge beräknas kosta runt en tusenlapp per ton.
Vattenfall ansökte om ett EU-bidrag på cirka en miljard kronor för Uppsalaanläggningen men fick nej i konkurrens med 320 andra CCS-ansökningar. Trots avslaget är idén inte skrinlagd.
– EU-stödet är inte avgörande utan vi fortsätter satsningen på att bygga en CCS-anläggning i Sverige. Det säger Nader Padban, som jobbar med frågan vid Vattenfall.
Företaget har flera alternativa platser där planerna kan sättas i verket men enligt Nader Padban är det i Uppsala som Vattenfall har möjlighet att fånga in störst koldioxidmängder. Vattenfalls mål är att driftsätta en storskalig anläggning för CCS senast år 2030, men den kan vara på plats mycket tidigare om finansiella stöd beviljas.
Ett av de 70 projekt som fått grönt ljus av EU för sin CCS-ansökan kommer från Stockholm Exergi som ägs av Stockholms stad. Vid sin anläggning i Värtaverket planerar företaget att avskilja mer koldioxid än vad som släpps ut från inrikesflyget.
Sverige har ambitionen att bli koldioxidneutralt till år 2045. Eftersom det är svårt att åstadkomma nollutsläpp är tanken att CCS ska bidra till att uppfylla målet och sedan medverka till att siffran blir negativ.
Enligt Svante Axelsson vid Fossilfritt Sverige går det inte att uppnå målet i Parisavtalet om högst 1,5 graders global temperaturökning utan negativa utsläpp och han menar att CCS då kan vara ett av flera verktyg.