Nu ska algoritm larma om blodförgiftning

Var tredje person som läggs in på intensiven har eller drabbas av blodförgiftning. Ett tillstånd som är livshotande om det inte upptäcks i tid. Det hoppas nu Uppsalaforskare kunna hjälpa till med.

Inger Persson

Inger Persson

Foto: Jan Fornhem/Zellout

Uppsala2021-12-12 05:00

Varje år dör 8 000 svenskar av sepsis, det vill säga blodförgiftning. Händelseförloppet kan gå väldigt snabbt och det är svårt att upptäcka. Men med hjälp av ny forskning ska det nu bli lättare att diagnostisera. 

Inger Persson, som är forskare på statistiska institutionen vid Uppsala universitet, har utvecklat en algoritm tillsammans med sina kollegor som ska kunna sätta tidig diagnos.

– Idén är att algoritmen ska förvarna läkaren att patienten riskerar att utveckla sepsis. På så sätt ska det gå att fånga upp patienten innan det blir ett livshotande tillstånd, säger Inger Persson.

undefined
Inger Persson

Förenklat består algoritmen av matematiska formler. Den beräknar utifrån en rad olika faktorer som exempelvis kroppstemperatur, blodtryck och hjärtfrekvens om patienten är i riskzon.

– All data matas in i algoritmen, som dels analyserar värden i sig och dels förändringen över tid. Därefter räknar algoritmen ut hur troligt det är att patienten drabbas, säger Inger Persson.

Om risken för sepsis är hög skickas en notis till läkaren. Patienten kan då hållas under närmare uppsikt – vilket kan innebära skillnad mellan liv och död.

– Sepsisförloppet går så otroligt fort, det handlar om bara några timmar.

Det är möjligt att algoritmen kan användas på sjukhus redan nästa år. För tillfället utvärderas dess träffsäkerhet i en nyss avslutad studie på intensivvårdsavdelningen, IVA, i Malmö, samtidigt som den testkörs den i en studie i Region Stockholm, för att säkerställa att den fungerar lika bra på "fältet".

undefined
En notis som skickas till länkaren ska kunna larma för sepsis

Vilka patienter har störst nytta av det här?

– Algoritmen är hittills utvecklad för intensivvården. Men ambitionen är att utöka det till andra vårdavdelningar.

Att fokuset ligger på IVA-patienter beror på att var tredje person som läggs in har, eller utvecklar, sepsis. Det finns därför ett stort behov där.

undefined
En av tre patienter på IVA har eller får sepsis

Kommer det vara dyrt för sjukvården att använda det här?

– Nej det kommer det inte. Vilket bland annat beror på att vi förkortar sjukhusvistelsen för patienterna. Ett dygn på IVA är fruktansvärt dyrt. Med algoritmen kan man förkorta antalet timmar patienten är inlagd, frigöra platser och spara pengar, säger Inger Persson.

Finns det algoritmer på marknaden redan idag?

– Här i Europa är det möjligt att vi blir pionjärer. USA ligger lite före oss, där finns det en, två, stycken på marknaden.

LÄS MER: Ulla fick blodförgiftning: "Nu tar mitt liv slut"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!