Smittspridningen är rekordhög i länet. Trots det ska flera hundra juridikstudenter skriva sina stora terminstentor nästa vecka – i vissa fall blir det uppåt 200 studenter i samma sal, under fem timmar.
Nu protesterar studenterna.
På två dagar har en namninsamling fått över 800 underskrifter. "Det är högst anmärkningsvärt att en tenta med 200 personer som fysiskt närvarar anses lämpligt," står bland annat i namninsamlingens beskrivning.
Namninsamlingen har spridits i olika grupper på Facebook och har undertecknats både av juridikstudenter och andra som håller med.
Denna lämnades på torsdagen över till juridiska institutionens prefekt Bengt Domeij.
Saif Ur-rehman, som läser termin sex på juristprogrammet, är den som startade namninsamlingen.
– Vi tvingas att välja mellan tentan och vår hälsa, säger han.
Tidigare terminer under pandemin har tentorna genomförts på distans, men från och med måndag hålls de i universitetets vanliga tentasalar.
Mycket står på spel om man väljer att hoppa över tentan, enligt studenterna. Nästa tillfälle att göra omtenta är i augusti, och i väntan på detta riskerar de att bli av med studiemedel, bostad eller sommarjobb – eftersom ett godkänt resultat ofta krävs för just detta.
– Det är en jätteupprörande. Det är en nonchalant och dryg inställning, säger Saif Ur-rehman, om beskedet de fått hittills: att tentorna trots studenternas oro ska genomföras fysiskt.
Maja Wikström läser termin fem på juristprogrammet och är en av de dryga 800 som skrivit under namninsamlingen. Hon kallar salstentorna för ett "superspridarevent".
– Jag har hört många säga att de kommer att skriva tentan även om de har symtom. Jag kan på ett sätt förstå det, säger hon.
Hon tror att det är alldeles för mycket som står på spel, när en hel termins studier ska tentas av.
Under 2020, när en stor del av undervisningen skedde på distans, ökade antalet studenter vid Uppsala universitet som varnats eller stängts av på grund av tentafusk med nästan 170 procent. Men Maja Wikström tror att det är osannolikt att juridikstudenterna skulle fuska mer om de fick sitta hemma.
– Vi har ju öppna tentor där vi får ha med alla våra böcker. Det är dessutom ofta krav på att vi ska källhänvisa, så vi har inte så mycket nytta av internet, till exempel.
Prefekten Bengt Domeij svarar UNT att lokalerna uppfyller alla regler.
– Vi har haft distanstentor när Folkhälsomyndigheten har sagt att vi ska bedriva undervisning på distans. Nu finns inte de rekommendationerna längre och då återgår vi till det som ger bättre resultat, både pedagogiskt och för studenternas välmående, säger han.