Prefekten svarar på studenternas kritik

Över 800 personer har skrivit under en namninsamling som lämnats till juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Studenterna kräver att få skriva sina tentor på distans med tanke på smittspridningen. Trots det är planen att uppemot 200 studenter ska vistas i samma tentasal nästa vecka.

Uppsala universitet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och genomför undervisning och examinationer på plats.

Uppsala universitet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och genomför undervisning och examinationer på plats.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2022-01-06 12:31

UNT får in mängder av tips under torsdagen. Alla har samma tema: universitetet genomför fysiska salstentor med hundratals studenter åt gången.

På torsdagen överlämnades en namninsamling med över 800 underskrifter till juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Där kräver juridikstudenter att få genomföra sina terminstentor på distans.

Prefekt Bengt Domeij säger att juridiska institutionen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och rektors beslut.

– Terminstentorna är ett viktigt moment och på distans kan de inte genomföras på samma rättssäkra sätt där villkoren blir likvärdiga för alla. Det är svårt att kontrollera om studenter sitter tillsammans eller använder otillåtna hjälpmedel.

undefined
Bengt Domeij, prefekt vid juridiska institutionen.

På universitetets hemsida står: 

"Undervisning på lärosäten ska fortsätta på plats om lämpliga smittskyddsåtgärder vidtas. För Uppsala universitet är huvudregeln att undervisning, examination och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ska fortgå som planerat."

Bengt Domeij berättar att tentasalarna kommer att ha 110 centimeters avstånd mellan borden och att handsprit kommer att finnas. Studenter uppmuntras att ta med sig eget munskydd. Angående risken för trängsel på väg in och ut ur salen säger han att "studenterna förväntas hålla distans och inte samlas i onödan utanför lokalerna".

Ni har ju haft distanstentor förut. Varför inte nu?

– Vi har haft det när Folkhälsomyndigheten har sagt att vi ska bedriva undervisning på distans. Nu finns inte de rekommendationerna längre och då återgår vi till det som ger bättre resultat, både pedagogiskt och för studenternas välmående.

Tycker du själv att det är lämpligt att samla uppåt 200 studenter i samma sal? 

– Jag är ingen smittskyddsläkare och tror mig inte vara någon expert på sådana bedömningar. Men det är en situation som går lugnt till, man sitter på sin plats i fem timmar och jag bedömer att det är ett sådant viktigt moment att vi bör genomföra det med fysisk närvaro.

Det finns ett fåtal avskilda platser i tentasalarna som är avsedda för personer med särskilda behov. Man kan inte garantera att personer i riskgrupp får sitta avskilt, säger Bengt Domeij.

Han uppger vidare att man sett en ökning av fusk, men har inga siffror på hur mycket det har ökat hos juridikstudenterna under pandemin.

Kan över 800 namnunderskrifter påverka ert beslut? 

– Vi tar ställning så fort vi får ny information, men i dagsläget är planen att genomföra salstentor fysiskt. Vi har naturligtvis noterat namninsamlingen men gjort bedömningen att vi planerar för fysiska salstentamina.

Vad ska till för att ni ska bestämma er för att förlägga tentorna på distans? 

– Jag kan inte svara på det. Det beror på beslut från rektor eller Folkhälsomyndigheten. I övrigt vet jag inte vilka förutsättningar som skulle kunna leda till att vi ändrar beslutet, säger Bengt Domeij.

Inte en namninsamling?

– Det är nog inte en faktor som i sig ändrar vårt beslut.

Så vad säger du till studenterna som hoppas på att det blir distanstentor?

– Att vi ordnar en lokal som uppfyller alla regler. Vi vet att det här är viktigt för att alla ska bli bedömda på ett likvärdigt sätt. Så en viktig del blir ju att studenterna tar sitt ansvar som alla andra i samhället och inte kommer om de har symtom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!