Det var 27 maj förra året som ett Arlanda Express-tåg spårade ur en bit före tunneln som leder ner under Arlanda flygplats.
De sista vagnarna lämnade spåret och hamnade delvis över ett annat spår efter att svetsfogar i en växel hade gått sönder.
– Vi kallar det en utmattning av materialet. Det var inte en engångsföreteelse, utan mer som ett slitage av svetsningen, säger Gideon Singer.
Marken var platt vid platsen för urspårningen och alla vagnar höll sig därför upprätta. Ändå skadades en person allvarligt i ryggen när vagnarna studsade kraftigt upp och ner i luften.
Enligt Gideon Singer var det bara tur att olyckan skedde tidigt på morgonen och inte under rusningstrafik.
– Det var tur att det inte kom något mötande tåg. Klockan var fyra på morgonen, därför kom det inte någon mötande trafik när olyckan skedde. Annars kunde olyckan ha blivit mycket värre.
Haverikommissionen har genom olika analyser kommit fram till att det var just svetsfogar i växelkonstruktionen som orsakade olyckan.
– Vi har gjort en analys av hur man tillverkar och underhåller växlarna. Jag har även gjort en metallurgisk analys för att se om de var rätt svetsade och vår slutsats är att de inte höll den standard som krävs för en sådan här växel, säger Gideon Singer.
Sammanlagt finns över 180 liknande tågväxlar i landet, men bara nio som har en, istället för två drivmotorer. Två av dessa nio fanns på Arlandabanan.
Är de två olycksväxlarna utbytta nu?
– Ja, de har nu bytt till en annan typ av växel så det kan inte hända igen på samma plats. Vi har också begärt av Trafikverket att underhålla och kontrollera så att det inte finns sprickor i deras svetsar.
När det gäller att kunna positionera en olycksplats så anser Haverikommissionen att Trafikverket, som äger större delen av Sveriges järnvägar, bör kunna få fram ett säkrare system för kommunikationen med SOS alarm så att räddningstjänsten snabbt kan hitta fram till en olycksplats.
– Ja, det kan handla exempelvis om gps-navigering eller ett annat gemensamt system.
Något som däremot fungerade bra var hur tågvärden och lokföraren tog hand om situationen.
– Personalen var väldigt proffsig i denna för dem mycket oväntade situation. De följde rutinerna och såg exempelvis till att passagerna inte gick ut från tåget, där de riskerade att bli påkörda. Det var positivt att se, säger Gideon Singer.