– Under 2020 hade vi totalt 518 byggärenden vilket i princip är en fördubbling av snittet från de tre senaste åren. Det ser efter halva året ut att bli lika mycket i år, säger samhällsbyggnadschefen Bert-Ola Dahlgren.
Av kommunens mark har det sålts flest tomter i det nya och strandnära området Liljebacken.
– Cirka 20 av 30 villatomter är sålda. På åtta av dessa tomter ska det byggas parhus. Två av tre tomter för flerfamiljshus har även sålts vilket kommer att generera både hyreslägenheter och radhus i området.
Samtidigt säljs det lika mycket privata tomter i området Falludden uppe i Älvkarleö.
– Jag tror att dragplåstret är ett bra, naturnära boende, nära till service och pendling till ett rimligt pris. Trenden nu är att många vill flytta ut från storstaden, och då är detta ett bra alternativ, säger Bert-Ola Dahlgren.
En av stadsborna som har slagit till och köpt ett hus i Älvkarleby kommun är Sam Shahni. Han har bott i Gävle hela livet. Fram tills att han var 20 år bodde han hos sina föräldrar, och senare studsade han mellan hyresrätter tills han bestämde sig för att köpa bostad.
– Jag insåg att jag kan köpa villa lite utanför stan för samma pris som en lägenhet i centrala Gävle. Jag har alltid drömt om ett hus och hade blivit rätt trött på att bo i lägenhet. Mitt största intresse är musik och att skapa musik. Med andra ord var jag inte så populär bland mina grannar i Gävle, säger Sam Shahni och fortsätter:
– Skutskär är en idyll egentligen. Människor har förutfattade meningar om personerna som bor här samt att det ”luktar äckligt” på grund av fabriken. Men fabriken luktar väldigt sällan, precis som alla fabriker runt om i landet. Och folk här är väldigt snälla och hjälpsamma. Stränder, campingplatser, promenadstigar, skog och fiske. Allt finns här. Det finns också två stora livsmedelsbutiker, florist, pizzerior, krogar, restauranger, gym och Systembolaget.
Cecilia Hermansson är forskare inom finans och fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Enligt henne har efterfrågan på villor ökat, men Sverige har legat efter när det gäller nybyggnation. Det kan vända efter pandemin.
– Jag tror vi kommer att vara fortsatt urbana men vi kanske vill ha tillgång till hus på mindre orter och till och med landsbygd. Det kommer att bli variationer i hur man bor och att sommarhuset kanske blir mer permanent, säger Cecilia Hermansson.
Under pandemin har intresset för att kunna bo längre ifrån städer ökat, berättar hon.
– Det är dock svårt att se hur stark trenden blir efter corona. Det beror mycket på hur mycket arbetsgivarna tillåter sin personal att jobba hemifrån.
Pandemin har lett till flera saker: dels att många har fått större intresse för familj, trädgård och att vara mera hemma. Och dels har arbetsmöjligheterna förändrats då många arbetsplatser blivit mer digitala. Cecilia Hermansson tror att möjligheten att jobba hemifrån kommer att finnas även i framtiden, även om det ser olika ut i olika branscher. De som jobbar inom vård, transport och polis måste till exempel jobba på plats, menar hon.
– Jag tror att många företag i fortsättningen kommer att erbjuda möjligheten att jobba hemifrån några dagar i veckan. Till och med för en del undervisning, framförallt på högre utbildningar, kan det bli hybridutbildningar.