Det kryllar inte av smeder i landet. Lars-Erik Sundin uppskattar att det endast finns omkring en "riktig smed" i varje kommun. Med det menar han smeder som arbetar fulltid med hantverket.
Hans hittills enda lärling, 54-årige Gävlebon Kent Söderström, tillägger:
– Det finns cirka 260 smeder i Sverige, medan tiotusentals jobbar på Ica. Så smidesyrket är en nisch.
Kents mål är kristallklart: att bygga upp sitt smidesföretag, Söderström smide och design, och gå i mästarens fotspår. Han vill lära ut hantverket till fler.
Att hitta en godkänd handledare, eller "mästare", är dock inte så lätt. Han upplever att många smeder jobbar tyst i sina garage och är inte kända i lokalsamhället. Men så småningom hittade han Älvkarlebys 72-årige teknikvänliga smed som kommunicerade via sin sajt och sociala medier.
Lars-Eriks Sundins smedja finns långt från stadskärnan – mitt i skogen i Långsand. Det ligger längst ned på en smal väg med ett fåtal hus.
När tidningen besöker dem en regnig septemberdag har Kent redan lärt sig forma bland annat krokar. Successivt kommer han att lära sig göra andra järnalster – bland annat ljusstakar, ljushållare, gravkors och grindar. Han blir som Lars-Erik Sundin, vars verk syns i kyrkor och hantverksbutiker.
Kent berättar att utbildningen pågår i 2,5 år. Den är CSN-berättigad så han kan låna för sin utbildning och därmed våga lämna sitt gamla arbete. Han har jobbat i byggbranschen sedan han var 16.
– På den tiden när jag började som snickare och takplåtsslagare var det ett hantverk. Nu är det bara montage, så jag blev som en montör, hantverket försvann.
Kent vill skapa saker med sina händer.
– Det känns enormt när jag till exempel gjorde min första krok. Jag blev överlycklig! Jag är kanske Sveriges äldsta lärling, men så får det vara.
Och som hans lärare sade: "Du kan göra en krok, de andra kan inte." Dessa ord fick honom att redan sommaren 2020 ta över smedjan i kultursamhället Växbo i Hälsingland.
– Jag vill utveckla min verksamhet där. Växbo är ett välbesökt område med cirka 100 000 besökare per år. Där finns intresse för smide.
Men där slutar inte drömmen, utan han vill starta en trend i Sverige.
– Det är ett fint, gammalt hantverk vi brinner för. Så jag vill uppmana alla hobbysmeder att öppna sina dörrar.