I smedjan stressar vi inte

Lars-Erik Sundin är den självlärde smeden som bytte bana för att följa sin dröm. I Långsand håller han kurser för alla som är nyfikna på att smida hantverk. "Smedjan blir en mötesplats för besökare", säger han.

24 juni 2019 16:00

Sväng in vid Dalälven, åk bland lummiga björkar som hänger som en båge över Långsandsvägen, förbi Rullsands Havsbad & Camping så kommer du till slut till Lars-Erik Sundin och hans smedja Rustiksmide. Smedjan byggde han 2006, året då han även bestämde sig för att satsa på sin dröm.

– Jag har alltid velat bli smed, men aldrig tagit steget förrän då. Jag tänkte ”Nu eller aldrig!”, säger Lars-Erik Sundin.

Han får besökare från hela Sverige, turister som har vägen förbi är välkomna och kan få prova på att smida. Sina kurser håller han året om i smedjan ute i Långsand. Deltagarna får prova på att skapa av järn och eld, allt från komplicerade ljusbärare till enkla krokar.

– Besökare kommer från både Lund, Umeå, Växjö och flera andra ställen. Både unga och äldre, män som kvinnor, amatör som nybörjare, säger Lars-Erik Sundin.

Smedjan byggdes när han fortfarande jobbade som produktionschef. I dag har Lars-Erik sju olika kurser som han erbjuder den som känner sig sugen. Något av det roligaste enligt honom själv är gemenskapen som bildas mellan de olika människorna som tar sig till smedjan i Långsand – och vissa tar till sig det Lars-Erik lär ut lite mer.

– Två tjejer från Umeå var här 2013 och gick grundkursen i smide och 2015 kom de igen för att gå verktyg- och svetskursen. Nu har de öppnat egen smedja i Umeå, säger Lars-Erik Sundin och ser stolt ut.

Grundkurs och fortsättningskurs i smide är bara två av sju kurser man kan ta hos Lars-Erik. Utöver dem kan man testa på smyckessmide eller boka in spapaketet, där man smider och får bada bubbelbad under kvällen. I sommar kommer det även hållas en sommarkurs. Då ingår det en typisk smideskurs för familjen och grillad mat efteråt.

– Man tar smidandet i sin egen takt. I smedjan stressar vi inte, säger Lars-Erik Sundin.

1995 bodde Lars-Erik Sundin i Västerås och började bygga en sommarstuga i Långsand. Nästan 25 år senare bor han i den och lever sitt drömliv som han ville göra så länge. Smedjan ligger precis intill huset och bara några meter bort ligger ett till hus som han byggt upp för sin familj när de kommer och hälsar på. Där bor även besökarna som kommer till smedjan för att stanna mer än en dag.

– Här har jag allt. Havet, älven och skogen. Jag mår jättebra här ute i smedjan på Långsand, säger Lars-Erik Sundin.

Andra somriga kurser i trakterna

Wiks folkhögskola har olika sommarkurser i konst, dans, vävning med mera.

Uppsala konstmuseum har sommarkonstskola för barn 9-14 år.

Bror Hjorths hus sommarkonstskola för barn mellan 8-13 år.

Skaparladan i Norrtälje har flera olika sommarkurser i konst och att skriva.

På Ullmarknaden i Österbybruk blir det olika hantverkskurser.

Fotnot: Kurserna kan vara fullbokade eller kräva föranmälan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elvira Pihl