Behovet av civilplikt är stort

Om en katastrof inträffar räcker inte 3000 civilpliktiga långt, skriver Sten Aleman.

Replik2023-01-13 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I UNT 10/1 framför Karl Rydå att vi inte ska ha civilplikt därför att antalet 3000 gör liten skillnad, samt att Rydås erfarenheter av civilpliktstjänstgöring på Almnäs inte var meningsfull.

Jag var kompanichef på Almnäs mellan 1999 och 2002 och minns de civilpliktiga, slarviga och odisciplinerade och utstrålande låg ambition. Deras civila lärare, förmådde inte genomföra dynamiska övningar, vilket hade lett till självförtroende och förståelse.

Rydå menar att man i stället enbart bör satsa på anställda deltidsbrandmän mfl, utan tjänstgöringskrav under en pliktlag och så hänvisar han till att i Försvarsmakten, trots återinförd värnplikt så utgör yrkessoldaterna stommen. Tyvärr har Rydå fått mycket om bakfoten: yrkessoldaterna i Försvarsmakten bidrar i huvudsak till att upprätthålla en fredstida beredskap på olika. När kriget bryter ut kommer 10 gånger så många värnpliktiga och tidvis tjänstgörande soldater mobiliseras.

Vid katastrofer är det nödvändigt att mobilisera massorna, vilket Ukraina bevisat med sin totalförsvarsplikt. Förutom tekniskt kvalificerade enheter mot brand, så behövs mängder av personal för handräckning, transport, bevakning av blindgångare och så vidare. Så Rydå har rätt att 3000 är en för låg siffra. De stora bränderna 2014 och 2018 visade på behovet av mycket personal, även utan kvalificerad utbildning.

Uppgifterna är oändliga. I fredstid kan man ju använda hemvärnet, men när kriget kommer är dessa upptagna. Reglerad arbetstid, OB och övertid fungerar inte. Detta löser civilplikten. Slutsatsen att inte införa civilplikt är fel. Vi behöver en avsevärt utökad civilplikt för reparation av ledningar, broar och vägar, sanering, hantering av flyktingar och döda, samt en utbildning med avsevärt högre svansföring än den Karl Rydå upplevde på Almnäs.

Sten Aleman, PA kapten, Svea Livgarde

SVAR

Min huvudinvändning är och förblir att man inte ska införa en plikttjänstgöring om det inte är nödvändigt. Det finns inget egenvärde i att med tvång tvinga unga män och kvinnor till specifika arbetsuppgifter. Och om siffran 3000 från MSB stämmer, kan behovet lösas utan plikttjänstgöring.

Om MSB dock kommer fram till att behovet är mycket större, kan en återinförd civilplikt vara både rimlig, meningsfull och svara mot faktiska behov. Omotiverade civilpliktiga som på Almnäs är däremot bara ett slöseri med tid och skattepengar.