Vill C-väljarna ha triptyker på Ackis?

Rödgrönt regionstyre är inte det enda alternativet.

Ett nytt politiskt styre är på väg i Region Uppsala.

Ett nytt politiskt styre är på väg i Region Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Ledarkrönika2024-01-23 12:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Uppsala är på väg mot rödgrönt styre redan i februari. På annat sätt kan man inte tolka C-regionrådet Unn Harsems svar om den nya majoriteten. Enligt uppgifter ska partimedlemmarna få ta ställning till ett färdigt avtal med de rödgröna partierna på distriktsstämman på onsdagen (UNT 23/1).

Alternativet är att Centern går i opposition och då är alliansens tid vid makten ändå snart förbi. De tre övriga borgerliga partierna, M, KD och L, får inte majoritet med stöd av SD och någon annan blocköverskridande majoritet finns inte i korten. Helena Proos (S) inväntar förstås svaret från C-medlemmarna innan sådana diskussioner kan bli aktuella.

Det går ändå inte att utesluta att många centermedlemmar (och väljare) sparkar bakut angående ett rödgrönt styre, särskilt om det innefattar Vänsterpartiet. I exempelvis Region Stockholm finns V bara med som ”samarbetsparti”, men Harsems motiv bakom avhoppet i förra veckan var just att skapa en majoritet, att det inte fungerat med minoritetsstyre. V-regionrådet Neil Ormerod var också tydlig med att man inte kommer att stödja ett styre där man själva inte ingår (UNT 19/1).

”Det svåraste är inställningen till privata aktörer i vården”, säger Unn Harsem. Hon hade kunnat lägga till V-fäblessen för ”gratis” kollektivtrafik och att alla problem inom vården kan lösas med ”mer resurser” och, om det så krävs, skattehöjningar.

Det finns så att säga grader i h-et. För ett parti som är liberalt kan det vara ideologiskt knepigare att samarbeta med ett parti med socialistiska influenser på lokal och regional nivå, där synen på hur välfärden ska bedrivas går isär. På motsvarande sätt blir det lättare att komma överens med ett socialkonservativt parti då man fjärmar sig från den lagstiftande makten i riksdagen.

Givetvis går det att säga att man principiellt skyr allt inflytande från Sverigedemokraterna, på grund av partiets bakgrund. Men det är inte vad C-ledningen har gjort, bara att det inte fungerar.

Akademiska sjukhuset dras med ett underskott på nästan en miljard kronor. Hur kommer det att fungera med en rödgrön fyrklöver vid rodret?

Det blir kanske inte som i komikern Henrik Dorsins parodi av dåvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt 2014: ”Vi kommer att anställa personal, jättemycket personal, och få ett överflöd av triptyker och träreliefer att pryda våra sjukhus med”. Men det kommer att bli problem, vilket alla i C-distriktet nog är mer eller mindre medvetna om.

Alternativet är inte bara ”opposition”. Alternativet är nya förhandlingar med ansvarstagande partier som vill ta ett långsiktigt ansvar för vården och kollektivtrafiken i regionen.